Norden og det slesvigske spørgsmål til debat
Folketinget og Nordisk Råds delegation afholder en offentlig konference om Norden og det slesvigske spørgsmål mandag d. 27. januar i København i anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.
Folketinget og Nordisk Råds delegation markerer 100-året for Genforeningen med konferencen 'Norden mellem Napoleon, Bismarck, NATO og EU'.
Foto: Fra programmet
Af programmet fremgår det, at konferencen vil blive indledt af Bertel Haarder, der er formand for Nordisk Råds delegation. Historiker Bo Lidegaard, der er tidligere chefredaktør på Politiken, vil være moderator.
”Opgøret om hertugdømmerne var et storpolitisk spil, som i høj grad involverede Danmarks nordiske nabolande. Skandinavismen var en væsentlig politisk og kulturel drivkraft i 1800-tallet, og det slesvigske spørgsmål blev - langt mere end de fleste forestiller sig - omdrejningspunktet for hvilken form for fællesskab, der skulle præge Norden fremadrettet”, lyder det i programmet, hvor der stilles spørgsmålene:
Hvorfor lykkedes det ikke at samle Norden, før og efter 1864 og frem til Genforeningen 1920, når det lykkedes at samle Tyskland og Italien? Hvorfor mislykkedes Norden efter Anden Verdenskrig med at danne et nordisk forsvrsforbund? spørges der bl.a. retorisk i programmet.
Lektor Rasmus Glenthøj, Syddansk Universitet, og Morten Ottosen, Krigsskolen, Oslo, der snart udgiver en bog om Skandinavien mellem Napoleon og Bismarck (skandinavisme), vil komme med indlæg om dette på mødet, ligesom der vil være indlæg ved andre forskere.
Konferencen finder sted på Radisson Blu Scandinavia Hotel, København.