Folketinget laver særomvisning om Genforeningen
I efteråret kan du blive klogere på Genforeningen set fra lovgivernes side, når Folketinget inviterer på særomvisning på Christiansborg. Bl.a. er det muligt at opleve den originale grundlovsændring fra 1920, der stadfæstede Sønderjyllands genforening med Danmark
Grundlovsændringen, som kong Christian 10. stadfæstede den 10. september 1920, opbevares normalt på Rigsarkivet, hvor den ikke er tilgængelig for offentligheden. Fra midten af oktober udstilles den i Vandrehallen i Folketinget.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Folketinget.
Grundlovsændringen af 10. september 1920, der indlemmede Sønderjylland i det danske kongerige, kan helt unikt opleves, når Folketinget i efteråret inviterer på særomvisning på Christiansborg med fokus på Genforeningen.
Udover grundlovsændringen fra 1920, der udstilles i Vandrehallen, kommer de besøgende på særomvisningen også forbi bl.a. en særlig minderude, der blev fremstillet i forbindelse med Genforeningen, og udvalgsværelset, der kaldes for Det Sønderjyske Værelse, hvor en række originale afstemningsplakater fra 1920 er udstillet.
Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) håber, at mange danskere vil besøge Folketinget og se udstillingen. Særomvisningen, der er gratis, tilbydes i efterårsferien og alle efterfølgende weekender til og med 20. december.
”Jeg håber, at de besøgende får det indtryk, at demokratiske løsninger er altafgørende, når det kommer til at sikre fred og respekt for mindretallenes rettigheder. Grænsen mellem Danmark og Tyskland har ligget fast i 100 år, og regeringerne på begge sider har forpligtet sig på at sikre mindretallenes rettigheder. Genforeningen er en positiv historie om demokrati og politik, når det er bedst. Men ingenting kommer af sig selv. Det viser Genforeningens historie også. Vi må hele tiden være opmærksom, at det er vigtigt at holde dialogen og venskabet ved lige – også i udfordrende tider som i 2020”, siger Henrik Dam Kristensen.
Det er muligt at booke billetter her.
Flere nyheder: