Folkefest i Jelling sætter fokus på grænser og national identitet
17.-18. september inviteres til Folkefest i Jelling med fokus på grænser og national identitet før, nu og i fremtiden. Særligt børn og unge inviteres til festen, der arrangeres i anledning af 100-året for Genforeningen.

Folkefest i Jelling byder på mange aktiviteter for hele familien.
Foto: Fra programfolderen for Folkefest i Jelling
Når Folkefesten i Jelling løber af stablen fra fredag den 17. til lørdag den 18. september, står der koncerter med Sigurd Barrett, Kristian Lilholt og Per Vers på programmet. Men der vil også være debatter, fællessang og mange andre kulturaktiviteter, der skal sætte fokus på folkefestens tema ”grænser og national identitet, før, nu og i fremtiden”. Det forklarer Kirsten Rykind-Eriksen, formand for Grænseforeningen Kreds 20, der er en af arrangørerne bag folkefesten, der markerer 100-året for Genforeningen med halvandet års coronabetinget forsinkelse.
”Jeg er meget glad for, at folkefesten nu kan finde sted, efter vi måtte aflyse sidste år og atter i dette forår. Det er jo noget helt særligt, at vi nu må mødes igen og holde folkefest med koncerter, musik og fællessang. Jeg håber, at der kommer mange mennesker, og at gæsterne gennem vores fokus på grænser vil få noget med hjem at tænke over. Desuden vil der være rig mulighed at møde det danske mindretal, der kommer med 70 repræsentanter og egen bogbus fra de danske biblioteker i Sydslesvig”, siger Kirsten Rykind-Eriksen.
Folkefesten i Jelling skydes i gang fredag med en temadag på Brandbjerg Højskole under overskriften ”Der må være en grænse – om sprog og rummelighed”, bl.a. med paneldebatter med forfatter og sognepræst Kristian Ditlev Jensen, dansk generalkonsul i Flensborg Kim Andersen, rektor på A.P. Møller Skolen og mindretalsforsker Jørgen Kühl og tidl. chefredaktør på Der Nordschleswiger Siegfried Matlok.
I løbet af de to festdage i Jelling vil man desuden kunne opleve musikalske indslag, vikinger fra Hedeby med handelsplads og aktiviteter for børn og voksne, filmen ’I krig og kærlighed’ om de dansksindede sønderjyder under Første Verdenskrig, Grænseforeningens Kulturmødeambassadører, der er unge med flerkulturel baggrund, som går i dialog om identitet, høj- og fællessang og meget mere.
Folkefesten arrangeres af Grænseforeningen kreds 20, HistorieLab og UCL Jelling, Kongernes Jelling, Jelling Musikfestival, Jelling Lokalhistoriske Arkiv, VejleMuseerne, Brandbjerg Højskole og Vejle Kommune og afholdes med støtte fra Kulturministeriet og Folketingets pulje til Genforeningsjubilæet 2020, Region Syddanmarks Kulturpulje, Sparekassen Jellings Fond, Nordea Fonden, Foreningen Plan Danmark, Grænseforeningen og Vejle Kommune.
Flere nyheder: