Arbejdsgruppe skal bedre samarbejdet på tværs af grænsen
Den dansk-tyske handlingsplan er på vej til at udfolde sig i praksis. Intentionen er overvinde forhindringer for et forbedret samarbejde hen over grænsen.
Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock (Grønne), og Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), mødte pressen fredag den 26. august i Eigtveds Pakhus.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Da den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock (Grønne) var på officielt besøg i Danmark i august sidste år, undertegnede hun sammen med den daværende danske udenrigsminister en dansk-tysk handlingsplan.
Med planen søger Danmark, Tyskland og delstaten Slesvig-Holsten at fremme og videreudvikle aktiviteter på tværs af grænsen. Det er der nedsat en arbejdsgruppe til at sørge for.
I en pressemeddelelse fra Den Tyske Ambassade i København beskrives arbejdsgruppens første møde i Flensborg den 26. april.
Gruppen er ledet af Annett Melgaard, kontorchef for EU-koordination i Udenrigsministeriet i Danmark, ambassadør Catalina Cullas, repræsentant for relationer til EU-lande og samarbejde på tværs af grænser og regioner i Tysklands Udenrigsministerium samt delstaten Slesvig-Holstens ministerpræsidents repræsentant for samarbejde med Danmark, Johannes Callsen.
Han lægger vægt på, at arbejdsgruppen kan vise, hvordan de næste trin i samarbejdet på tværs af grænsen kan komme til at se ud.
”Jeg glæder mig over de talrige institutioner og organisationer fra Slesvig-Holsten, der vil give positive impulser. Dermed afspejler denne arbejdsgruppe også, hvilken funktion delstaten Slesvig-Holsten har som brobygger i de dansk-tyske relationer”, siger Johannes Callsen.
Kontorchef Annett Melgaard påpeger, at handlingsplanen giver mulighed for yderligere at styrke det dansk-tyske samarbejde.
”Grænseregionen bringer Danmark og Tyskland sammen historisk, kulturelt og geografisk. Med arbejdsgruppen vil vi skabe netværk blandt centrale aktører og i fællesskab identificere konkrete udfordringer. Det er et vigtigt arbejde, og jeg ser frem til drøftelserne”, siger hun.
Ambassadør Catalina Callas ser også frem til, at samarbejdet på tværs af institutioner og porteføljer kan udpege de forhindringer, der er for et endnu tættere dansk-tyskt samarbejde.
”Vi vil samle ideer til, hvordan vi kan overvinde disse forhindringer. Jeg glæder mig meget over, at så mange eksperter fra regionerne og hovedstæderne har taget imod vores invitation. En sådan udveksling er af stor betydning”, siger hun.
En politiker, som i bogstavelig forstand er meget tæt på grænsen, er medlem af regionsrådet i Region Syddanmark og medlem af byrådet i Aabenraa for Venstre, Jens Wistoft. Han bor i grænsebyen Kruså. I et debatindlæg i Flensborg Avis tager han til genmæle mod en leder i samme avis, der har rejst spørgsmålet, om et samarbejde over grænsen er alt det bøvl værd, som det medfører.
Han mener, der er kommet meget ud af samarbejdet i det, der kaldes Region Sønderjylland-Schleswig. Den 20. april blev der på Naturmælk i Tinglev underskrevet en ny aftale mellem Slesvig-Holsten og Region Syddanmark i 2023-2024.
”Region Sønderjylland-Schleswig (RSS) havde 25-års jubilæum i 2020. Som bosiddende i Kruså og medlem af byrådet i Aabenraa Kommune kan jeg dagligt se, at RSS betyder noget. De kommunale forvaltninger på tysk og dansk side har et udmærket kendskab til hinanden og samarbejder på flere måder rigtig godt grænsenært”, skriver han i Flensborg Avis.
Men han tilføjer:
”Lokale og kommunale kræfter er til tider fælles om en frustration i forhold til at skabe ørenlyd på Christiansborg.”
Og Jens Wistoft tilføjer så:
”Det gælder sådan set også syd for grænsen, hvor der er bekymrende langt fra Kiel og Berlin.”
Med den dansk-tyske handlingsplan er der i hvert fald nu samlet nogle folk fra hovedstæderne og til at lytte til grænseregionen.
Flere nyheder: