Tilbage til nyhedsliste

Fodboldbrag sætter mindretal i særlig situation

28. juni 2024

Hjertet banker for Danmark, men hjernen siger Tyskland. Sådan lyder det fra medlemmer af det danske mindretal forud for EM-ottendedelsfinalen nu på lørdag.

Mads Lausten, Valerie Elisa Pfeifer og Gitte Hougaard-Werner fra det danske mindretal i Sydslesvig glæder sig alle til EM-ottendedelsfinalen mellem Danmark og Tyskland. "Det bliver en helt særlig kamp", lyder det.

Mads Lausten, Valerie Elisa Pfeifer og Gitte Hougaard-Werner fra det danske mindretal i Sydslesvig glæder sig alle til EM-ottendedelsfinalen mellem Danmark og Tyskland. "Det bliver en helt særlig kamp", lyder det.

Illustration: Grænseforeningen

Af Alexander Leicht Rygaard

Det er en speciel og sjov situation for det danske mindretal i Sydslesvig, at det danske fodboldlandshold lørdag aften møder Tyskland i EM-slutrundens anden ottendedelsfinale. 

Det fortæller en række af mindretallets medlemmer. 

”Det er jo et klassisk spørgsmål at få for en person, der er vokset op i mindretallet. Hvem holder du med? Det bliver ikke mere sort-hvidt. Det kan ikke altid opdeles så kategorisk, men på lørdag tager jeg min danske landsholdstrøje på. Lige her er det en selvfølgelighed”, siger Mads Lausten, der er formand for Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU). 

Også Gitte Hougaard-Werner, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), krydser fingre for en dansk sejr. 

”Det er noget særligt, at de to hold mødes nu her så tæt på årsdagen for den danske sejr i 1992 (Den 26. juni 1992 vandt Danmark EM i Sverige efter en finalesejr på 2-0 over Tyskland, red.). Jeg håber på en dansk sejr. Jeg kunne aldrig finde på at holde med det tyske hold i sådan en kamp. Det ligger mig fjernt, for jeg føler mig alt for tætforbundet med Danmark”, siger hun.

SdU og SSF arrangerer lørdag aften storskærmsvisning af kampen i Flensborghus, der er det danske mindretals hovedsæde i Flensborg. Her deltager Mads Lausten, mens Gitte Hougaard-Werner skal se kampen hos noget familie nær Fleckeby, hvor hun bor. 

Kampen bliver spillet samme dag, som Europeada 2024, fodboldslutrunden for Europas mindretal, bliver sat i gang i det dansk-tyske grænseland. Mads Lausten er spændt på, hvilken betydning det får for stemningen i Flensborghus, hvor alle er inviteret.

”Der er jo mange tyske mindretal, der deltager i slutrunden, så det kan være, at os i danske landsholdstrøjer kommer i mindretal blandt mindretallene. Men jeg er sikker på, at det nok skal blive sjovt, og at der bliver rigtig god stemning. Det bliver en kæmpe fodboldfest”, siger han. 

Gitte Hougaard-Werner arbejder til daglig som skoleleder på Vestermølle Danske Skole, der er den sydligste danske skole i Sydslesvig. Her fylder lørdagens fodboldkamp også en del.

”Skolegården er fyldt med både danske og tyske landsholdstrøjer, og eleverne driller kærligt hinanden med, hvem de tror, der vinder. Det har givet mange gode snakke om mindretalsidentitet, og hvordan man sagtens kan føle en forbindelse til både Danmark og Tyskland, selvom vi er et dansk mindretal. Nogle har måske en tysk far eller tyske bedsteforældre, så den dobbelthed er meget naturlig”, forklarer hun. 

”Vi har i forvejen haft fodbold som tema i undervisningen pga. Europeada. Vi har sunget ’Re-Sepp-ten’ og vores egen nye sydslesvigske landsholdssang ’Vor Sang’, og på tirsdag skal vi se de sydslesvigske kvinder spille mod det ladinske mindretal i Slesvig”, fortæller Gitte Hougaard-Werner.

Gitte Hougaard-Werner fremhæver, at kampen også skaber noget opmærksomhed om det danske mindretal. Fredag får hun på skolen besøg af det tyske medie SAT1, der ligeledes vil vide, hvordan det er at være mindretalsdansker i Tyskland, i relation til at de to landes fodboldlandshold støder sammen i lørdagens brag af en ottendedelsfinale.

”Det giver os muligheden for at fortælle, hvad det vil sige, at der findes et dansk mindretal i Nordtyskland. Det er kun positivt”, siger hun. 

Mads Lausten håber meget på en dansk sejr. Men skulle det tyske hold vise sig at være for stærke for Christian Eriksen, Rasmus Højlund og kompagni, så er det jo et gode også at have venerationer for Tyskland, forklarer SdU-formanden.

”Hvis Danmark ryger ud, og det bliver Tyskland, som går videre til kvartfinalen, så vil jeg tage min nye lyserøde tyske landsholdstrøje på til den kamp. Men det bliver kun, hvis Danmark ikke er med mere i turneringen. For mig er Danmark nummer et”, siger Mads Lausten. 

Også Valerie Elisa Pfeifer glæder sig til at se kampen. Hun går i 3.g på Duborg-Skolen i Flensborg og får fredag sin studenterhue på efter overståede eksaminer. Det skal fejres med en tur til Hamborg lørdag for at se fodboldkampen på storskærm sammen med andre fra skolen. 

”For mig er det en win-win-situation. Jeg tror, det bliver en god kamp, og jeg kan glæde mig, uanset hvem der går videre. Jeg har en relation til begge lande. Bliver det Danmark, er det kæmpestort, fordi Tyskland er storfavoritter. Bliver det Tyskland, betyder det, at den gode stemning fortsætter, for Tyskland er jo værtsland”, siger hun.

”Vi er ca. 10 mennesker, som tager afsted, og vi skal alle have vores studenterhuer på. Det bliver spændende at se, om der er nogle, som spørger ind til dem, for så er vi selvfølgelig klar til at fortælle, at det er efter dansk tradition, fordi vi er en del af det danske mindretal i Sydslesvig og har gået på danske skoler”, tilføjer Valerie Elisa Pfeiffer, der gennem sine gymnasieår har været en del af Grænseforeningens Elevambassadører.

Kampen bliver spillet kl. 21.00 på BVB Stadion i Dortmund. Den kan ses på TV2.