Det danske kongepar besøgte Sydslesvig og det danske mindretal i forbindelse med kongeparrets tiltrædelsesbesøg i Tyskland.
Kong Frederik og dronning Mary har været på tiltrædelsesvisit i Tyskland. De var populære gæster overalt. Men da de kom til Slesvig-Holsten, blev de mødt med ægte kærlighed fra det danske mindretal.
Første stop på turen var en kort visit hos præsident Frank-Walter Steinmeier i embedsboligen på Bellevue-slottet for at underskrive gæsteprotokollen.
Kort før ankomsten får nogle repræsentanter for pressen lov at stå bag et tov lige indenfor hovedindgangen til præsidentboligen. Døren står åben ud mod parken foran slottet. På et bord i indgangsrummet ligger gæsteprotokollen. Udenfor kommer soldaterne marcherende og tager opstilling.
Efter en tid kommer præsident Steinmeier ud fra sidegemakket og hilser, inden han går ud ad døren, som bliver lukket efter ham. En af hans folk retter på blæk og pen på bordet. På den anden side af de lukkede døre spiller militærorkestret ‘Kong Christian stod ved højen Mast’ og ‘Lied der Deutschen'.
Da dørene bliver åbnet igen, kommer præsident Steinmeier ind sammen med kongen og dronningen. Der bliver skrevet i gæsteprotokollen, og de forsvinder alle ind i et sidegemak, mens pressen skynder sig ud.
Besøg i Rigsdagsbygningen
Nu går turen videre til den tyske rigsdagsbygning, som er næste stop for kongeparret. Her tager formanden for Forbundsdagen, Bärbel Bas (SPD), imod sammen med blandt andet Stefan Seidler, som er medlem af Forbundsdagen for det danske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW).
Ved afslutningen af besøget i Rigsdagsbygningen stillede kongeparret op til tre korte spørgsmål, hvor kong Frederik selv åbnede med at nævne det danske mindretal i Sydslesvig.
Kongeparret besøgte Forbundsdagen i Berlin.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
“Vi er meget stolte og glade for at besøge Tyskland første gang som statsoverhoveder. Det er et stort naboland, som vi ikke altid tænker så meget på, men det er det eneste land, hvor vi kan stå med en fod i hvert land, som fast nabo. Det skal man ikke glemme”, lød det fra kong Frederik.
“Det er et land, som betyder meget for vores handel og eksport. Og selvfølgelig har vi jo et dansk mindretal syd for grænsen, som føler sig hjemme i Tyskland, men med hjertet i Danmark”, sagde kong Frederik.
De nordiske ambassader
Derefter gik turen videre til de nordiske ambassader, som faktisk er navnet på et busstoppested i Berlin. Lige ved stoppestedet har Danmark, Island, Norge, Sverige og Finland et ambassadekompleks. De nordiske ambassader blev indviet for 25 år siden.
Berlins kultursenator Joe Chialo (CDU) havde en rigtig kulturgave med, da der med konger, præsidenter og tronfølgere som værter blev holdt 25-års jubilæumsfest for ambassaderne.
Han havde taget musikken fra den mest populære tyske tv-serie i mange år med. Orkestret Moka Efti bragte stemningen tilbage til de brølende 20’ere med nummeret ‘Zum Asche zu Staub’ fra tv-serien ‘Babylon Berlin’.
Et fælles tema for talerne var, at ambassaderne var bygget i de brølende 90’ere, hvor Berlinmuren var faldet og Tyskland genforenet, så hovedstaden og parlamentet blev flyttet til Berlin. Så opstod ideen om det fælles nordiske ambassadekompleks. I 1999 stod det færdigt.
Så i en tid, hvor Europa åbnede sig, og Berlin igen var blevet hovedstad og metropol, blev det nordiske, diplomatiske bofællesskab med et fælleshus, hvor også andre ambassader og interesserede berlinere blev inviteret med i det kulturelle fællesskab, en realitet.
Kongeparret blev taget godt imod ved både Dannevirke og Flensborghus. Ved Dannevirke overrakte en dansk børnehave fra Rendsborg tegninger og blomster til kongeparret.
Alexander Leicht Rygaard
Det nordiske fællesskab er blevet endnu tættere, og de nordiske lande er også kommet tættere på Tyskland, selv om tiderne er skiftet til en tid mere dystre undertoner. Der er krig i Europa. Men Ruslands krig mod Ukraine har givet de nordiske lande og Tyskland et styrket sikkerhedspolitisk fællesskab, efter at også Sverige og Finland er blevet NATO-lande, og i Tyskland har den politik, de kalder ‘Zeitenwende’, sat Tyskland på kurs mod at være en stærkere sikkerhedspolitisk partner.
“Det var kun med Berlinmurens fald, at vi kunne komme over delingen af Europa”, sagde dagens æresgæst, Tysklands præsident Frank-Walter Steinmeier.
Han mindede om, hvad Dronning Margrethe sagde ved indvielsen af ambassaderne for 25 år siden:
“Jeder für sich und doch gemeinsam”. Hver for sig og alligevel sammen.
Til stede var også de seks landes – Tysklands og de fem nordiske landes – udenrigsministre. Efter at de havde holdt et fælles udenrigsministermøde, var der pressemøde med dem alle.
De lagde alle meget vægt på det sikkerhedspolitiske samarbejde og den trussel, de demokratiske lande står overfor, efter Ruslands er gået i krig mod Ukraine.
Kongens tyske tale
Efter et pressemøde med udenrigsministrene gik turen atter til Schloss Bellevue, præsidentboligen. Nu bød præsidenten på taffel.
Her kunne pressen så tage opstilling overfor slottets indgang og se de vigtigste gæster ankomme i bil. Før de kongelige og præsidenterne kom blandt andet den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i selskab med den danske generalkonsul i Flensborg, Annette Lind. Så kom tronfølgerne fra Sverige og Norge efterfulgt af præsidenterne fra Island og Finland.
Da sirenernes hylen tog til i lydstyrke, og de blå lys fra den sidste motorcade nærmede sig ude på vejen og drejede ind gennem slotshaven på vej mod indgangen, manglede forbundspræsidenten, som ventede på trappen op til slottet, kun to gæster til aftenens fine selskab. Og det var Danmarks statsoverhoved, Hans Majestæt Kong Frederik den 10. og Dronning Mary.
Nogle udvalgte repræsentanter fra pressen fik lov at følge med ind i salen, hvor alle var samlet bortset fra præsidenterne og de kongelige, som var ude for at få taget et familiefoto. Den danske presse havde fået at vide, at kongens tale ville blive på tysk. Nu var det spændende, hvordan det ville gå. Hvor godt beherskede han vores eneste landfaste nabolands sprog?
Kongeparret blev taget godt imod ved både Dannevirke og Flensborghus. Ved Dannevirke overrakte en dansk børnehave fra Rendsborg tegninger og blomster til kongeparret.
Alexander Leicht Rygaard
Glimrende, skulle det vise sig, da værtsparret og æresgæsterne var kommet til bords, havde taget plads, og forbundspræsidenten havde holdt sin velkomsttale, hvor han endnu engang, som han om eftermiddagen havde gjort til 25-års jubilæet for ambassadekomplekset med Danmarks, Norges, Sveriges, Finlands og Islands ambassader, roste det gode samarbejde mellem Tyskland og de nordiske lande.
Kongen holdt ikke bare en tale på et fint og let forståeligt tysk. Han holdt en smuk tale med humor, vid og varme.
“Es ist eine große Freude für Königin Mary und mich, Deutschland zum ersten Mal als König und Königin zu besuchen”, sagde han, og det kan vi godt lade stå på tysk, inden artiklen fortsætter på dansk.
“Det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland føler sig knyttet til begge lande. De har et hjemland og et hjerteland, som det så smukt blev formuleret af en ung skoleelev, da min mor, Dronning Margrethe, besøgte Flensborg for fem år siden”, fortsatte kongen i sin tale ved gallamiddagen.
Dansk SFO i Kiel
Dagen efter gik turen til det nordlige forbundsland Slesvig-Holsten, som grænser op til Sønderjylland. I delstatshovedstaden Kiel måtte kongeparret lige hen og hilse på børnene fra en dansk fritidsordning, som havde taget opstilling foran den slesvig-holstenske landdag.
De kom fra SFO’en ved Jernved Danske Skole, der er en dansk mindretalsskole nord for Kiel.
“Det betyder meget for børnene. Det er en af de få chancer, hvor de kan se kongeparret. Den chance vil vi ikke misse”, siger pædagog Joshua.
Kongeparret blev taget godt imod ved både Dannevirke og Flensborghus. Ved Dannevirke overrakte en dansk børnehave fra Rendsborg tegninger og blomster til kongeparret.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
I bogen ‘Meter i sekundet’ har forfatteren Stine Pilgaard sat den lille vestjyske by Velling på landkortet med dens motto “Vi vil i Velling”. Byen har en slesvig-holstensk navnebror i Kielerforstaden Wellingdorf, og den forstad blev sat på landkortet af det danske kongepar, som tog en sejltur med havnefærgen i Kiel fra landdagen til landgangsbroen ved færgens stop i Wellingdorf. Det ligger lige ved siden af virksomheden Geomar, hvor Kong Frederik åbnede en energikonference. Så i stedet for en højskole som i den vestjyske by er der en hightech virksomhed med 1000 medarbejdere.
Der står mange mennesker på ruten for at se kongeparret, også nogle ved landgangsbroen i Wellingdorf. Et par kvinder, som bor lige i nærheden, nyder det solrige oktober-vejr. De kommenterer et svanepar, der kommer svømmende på vandet med tre unger.
“For et par dage siden var der fem”.
Men hvorfor er den danske kongefamilie interessant for den tyske lokalbefolkning i en forstad til Kiel?
“Jeg elsker Danmark. Vi har holdt ferie der i så mange år ved Vejers Strand. København er en vidunderlig by, og vi har også besøgt Bornholm. Desværre kan jeg ikke så meget dansk”, siger den ene. Og så demonstrerer hun alligevel, at der er et ordforråd, som nok rækker til at få morgenmad hos bageren.
Samarbejde om grøn energi
Da en færge lægger til, samtidig med, at den efterhånden velkendte lyd fra sirenerne fra en motorcade bliver højere og højere, tror alle, det er færgen med kongeparret, der lægger til kajs. Men det er en anden færge. Et par folk stiger af, nogle med elcykler, og så sejler den igen. Næste gang er det færgen med kongeparret.
Selvom sejladsen foregik på Østersøen, fokuserede kongen en del mere på Nordsøen i sin åbningstale:
“Med sit store grønne energipotentiale har Nordsøen kapacitet til at blive en førende leverandør af vedvarende energi. Ved at arbejde sammen kan vi sikre, at energi fra Nordsøen driver tyske industrier med grøn brint og forsyner husholdningerne med grøn strøm til yderst konkurrencedygtige priser”, sagde kongen i sin åbningstale på energikonferencen.
Der var al mulig grund til, at han var med til åbne konferencen. Dansk eksport af energiteknologi til Tyskland rundede ifølge Dansk Industri 13 milliarder kroner i 2023. Det er 15 procent af Danmarks samlede eksport af energiteknologi. Ved energikonferencen var der deltagelse af over 40 energivirksomheder.
Første spadestik til nyt museum
Derefter gik turen til Slesvig og Dannevirke, hvor kong Frederik tirsdag eftermiddag med et fast tag om spaden og et stort smil på læben satte byggeriet af et nyt museum ved det historiske voldanlæg Dannevirke officielt i gang.
“Det var helt overvældende. Jeg kan ikke forestille mig en bedre begyndelse på projektet”, siger museumsleder Lars Erik Bethge, der overrakte spaden til kong Frederik.
“Flere generationer af kongens familie har bygget på Dannevirke siden vikingetiden, så det er selvfølgelig noget helt særligt og festligt, når han griber spaden til det nyeste byggeri på dette særlige historiske sted. I dag handler det så ikke længere om afgrænsning, men om et stykke Danmarkshistorie, vi tager vare om i fællesskab med vores tyske naboer”, tilføjer Lars Erik Bethge.
Kong Frederik og dronning Mary ankom med færge til energikonferencen i Kiels østlige bydel
Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen
Det kongelige spadestik var kulminationen på kongeparrets besøg ved Dannevirke, hvor Lars Erik Bethge også fik mulighed for at fortælle om de seneste arkæologiske fund.
“Dannevirke er jo blevet et par hundrede år ældre, siden kongeparret senest var her, dengang som kronprinsepar i 2006. Så det var dejligt at kunne opdatere dem med den nyeste arkæologiske viden og opleve, at kong Frederik også har den historiske interesse, som vi kender fra hans mor”, siger Lars Erik Bethge.
Kongeparret så bl.a. et stykke kampestensmur, som en gruppe arkæologer har frilagt i forbindelse med kongeparrets besøg. Muren er bygget i kong Godfreds tid omkring år 800 som et værn mod frankerne og Karl Den Store.
A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden støtter arbejdet med det nye museum med hhv. 64 og 13 millioner kroner. Det er Sydslesvigsk Forening (SSF), der står for opførelsen. Den nye museumsbygning er tegnet af Lundgaard & Tranbjerg Arkitekter.
Glade børn og voksne
Det kongelige spadestik blev overværet af en stor gruppe tilskuere, der havde taget opstilling med dannebrogsflag langs en række opsatte hegn.
“Det er et fantastisk tegn på det tætte bånd mellem Kongehuset og Sydslesvig, at kongeparret allerede nu er kommet hertil efter knap et år på tronen”, siger Rüdiger Scholze, der var blandt de fremmødte ved Dannevirke.
Blandt de fremmødte var også en gruppe børn fra Rendsborg-Bydelstorp Daginstitution, der er en dansk mindretalsbørnehave. De bar alle hjemmelavede kongekroner og havde medbragt et banner samt blomster og tegninger, som de også fik mulighed for at overrække kongeparret. Kong Frederik og dronning Mary stoppede nemlig op ved gruppen af børn ved ankomsten til Dannevirke. Og det var en kæmpe oplevelse, fortæller pædagog Sylvia Sickelka, der var med på dagen.
“Børnene var så glade, og det var så rørende at opleve, at kongeparret gav sig tid til at modtage og se på de ting, børnene havde lavet til dem. Jeg fik selv gåsehud, og mit hjerte gik lidt i stå. Det var meget specielt at være så tæt på de kongelige, for de betyder altså meget for os danske her i Sydslesvig”, siger hun.
Hos foreningerne i Flensborghus
Besøget hos det danske mindretal blev rundet af med en seance i Flensborghus, der er centrum for det danske foreningsliv i Sydslesvig. Her hilste kongeparret på repræsentanter for de sydslesvigske organisationer samt Grænseforeningen, der blandt andre var repræsenteret af Ane Dragsbæk Poulsen, medlem af bestyrelsen i Grænseforeningen Nordvestjylland.
“Det var en ganske særlig oplevelse. Jeg talte med kong Frederik og oplevede ham som meget venlig og afslappet. Han lyttede interesseret til, hvad jeg havde at fortælle om, hvorfor jeg er aktiv i Grænseforeningen, og han løftede lige øjenbrynene, da jeg fortalte, at jeg boede i Thisted. Det var en god anledning til at forklare, at Grænseforeningen jo er en landsdækkende forening, i og med grænselandet er hele Danmarks grænseland, og at det danske mindretal vedrører hele Danmark”, siger Ane Dragsbæk Poulsen.
Programpunktet i Flensborghus var det allersidste i et tætpakket program, der havde bragt kongeparret fra Berlin til Flensborg via Kiel og Dannevirke. Undervejs skred tidsplanen en smule, og Ane Dragsbæk Poulsen og de mange mindretalsrepræsentanter måtte derfor væbne sig med tålmodighed.
“Salen sitrede af forventning. Ventetiden var lang, men vi var alle i samme båd, og det gjorde det hele nemmere. Det sværeste var egentlig, at der fra begyndelsen var sat de mest overdådige kager frem på bordene. Men dem måtte vi selvfølgelig først spise, når kongeparret var ankommet. Det var lidt hårdt”, griner Ane Dragsbæk Poulsen, der var glad for at repræsentere Grænseforeningen.
På vej ud til bilen hilste kongeparret på de fremmødte i gården ved Flensborghus, hvor dronning Mary også talte til pressen.
“Det har været et par dejlige dage, som har været med til at understøtte det tætte bånd mellem Danmark og Tyskland. Det er helt naturligt for os at lægge vejen forbi det danske mindretal, som trives godt her, og det er en stor glæde at opleve i dag”, lød det fra dronningen.