Sydslesvigske Emma von Oettingen fik sig en helt særlig oplevelse, da kong Frederik og dronning Mary besøgte Berlin, Kiel og Sydslesvig den 21.-22. oktober.
Som praktikant i Kultur- og Presseafdelingen på Den Danske Ambassade i Berlin var hun med på første parket som en del af det pressehold, der fulgte kongeparret fra den tyske hovedstad til det danske mindretals hovedby - og Emma von Oettingens fødeby - Flensborg.
“Det var en kæmpe oplevelse, og jeg tror ikke, at jeg endnu har fundet ordene til at beskrive det. Jeg smiler og griner stadig, når jeg tænker på det, for det var bare så fedt”, siger hun.
Emma von Oettingen er opvokset i Flensborg som en del af det danske mindretal i Sydslesvig og læser kommunikation på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Hun har stadig svært ved at begribe, at kongeparret valgte at besøge hendes hjemstavn lige netop i den periode, hvor hun var i praktik i Berlin.
“Det er ret vildt, at det faldt sammen. Som sydslesviger føler jeg, at det er en stor ære, at kongeparret valgte at besøge Flensborg”, siger Emma von Oettingen.
“Det var faktisk første gang i to år, at jeg var i Flensborg. Mine forældre flyttede til Ribe i 2023, og jeg har bare haft travlt med studiet i Aarhus. Så det var en virkelig speciel følelse at få lov til at besøge Flensborg på den her måde, sammen med kongeparret, en stor gruppe fotografer og journalister samt alle de mennesker, der mødte op på dagen. Jeg så flere, jeg kender, i menneskemængden”, tilføjer hun.
På turen var Emma von Oettingen ansvarlig for ambassadens sociale medier; et ansvar, hun var meget beæret over.
“Jeg er kun på mit tredje semester, så det var stort at få den tillid. Det var virkelig spændende, og jeg fik endda lavet et opslag på Instagram, som den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier delte på sin profil. Det var megafedt”, siger hun.
Som ansat på Den Danske Ambassade i Berlin var hun også et officielt ansigt udadtil på en tur, hvor folk fra Udenrigsministeriet, Kongehuset og både den danske og tyske pressestand har store opgaver at tage sig til.
“Det var intenst, og jeg blev virkelig testet på mine evner til at være tosproget. Jeg skulle både hjælpe Ulla Terkelsen og de andre danske mediefolk og samtidig kommunikere på tysk på sociale medier til ambassadens forskellige målgrupper”, forklarer Emma von Oettingen.
“Men er der noget, mindretallet har lært mig, så er det at springe frem og tilbage mellem dansk og tysk sprog. Det var virkelig fedt at kunne det, selvom vi sydslesvigere indimellem også taler vores egen udgave af de to sprog. Så det var lige med at huske de korrekte ord”, siger hun.
Emma von Oettingen fortæller videre, at selvom det var en kort tur, har den også styrket hendes mindretalsidentitet.
“Det danske mindretal er min kerne. Det er her, jeg kommer fra, det er her, min verden går”, siger hun.