Gå til kildesamlingen

Den provisoriske regerings proklamation 24. marts 1848

Kildeintroduktion:

Efter rygter om, at der var udbredt revolution i København, og kongen taget til fange, blev der natten mellem den 23. og 24. marts 1848 dannet en slesvig-holstensk provisorisk regering i Kiel, der vedtog en proklamation. Denne blev om morgenen læst højt af Wilhelm Beseler fra et vindue i rådhuset i Kiel.

Senere på dagen indtog slesvig-holstenerne fæstningen i Rendsburg, og et kup fandt sted (se Oprøret i Rendsburg). Treårskrigen var reelt brudt ud.

Proklamationen bringes her i oversættelse.

Medborgere

Vor Hertug1 er ved en Folkebevægelse i København blevet tvungen til at afskedige sine hidtidige Raadgivere og til at indtage en fjendtlig Holdning over for Hertugdømmerne.

Landsherrens Vilje er ikke mere fri, og Landet er uden Regering. Vi vil ikke taale, at tysk Land bliver givet til pris for de Danskes Rovlyst. Store Farer kræver store Beslutninger; der behøves en styrende Myndighed til at forsvare Grænsen og opretholde Ordenen.

Idet vi bøjer os for den paatrængende Nødvendighed og føler os stærke ved den os hidtil viste Tillid, har vi, følgende det Kald, der er udgaaet til os, foreløbig overtaget ledelsen af Regeringen, som vi vil føre i vor Arvehertugs Navn og til Opretholdelse af Landets og hans Rettigheder.

Vi vil uopholdelig sammenkalde den forenede Stænderforsamling, og saa snart som Landsherren igen er fri, eller Stænderforsamlingen har overdraget Ledelsen af Landets Anliggender til andre, vil vi give Magten tilbage.

Vi vil med al Kraft slutte os til Tysklands Enheds- og Frihedsbestræbelser.

Vi opfordrer alle Landets velsindede Indbyggere til at forene sig med os. Lad os ved Fasthed og Orden give det tyske Fædreland et værdigt Vidnesbyrd om den patriotiske Aand, der opfylder Slesvig-Holstens Befolkning.

Den fraværende Advokat Bremer vil blive opfordret til at tiltræde den provisoriske Regering.

Kiel de 24. Marts 1848

Den provisoriske Regering

Beseler   Friedrich Prinz zu Schleswig-Holstein2

F. Reventlou   M.T. Schmidt

 

Ordforklaringer:

(1) den danske konge Frederik 7., der også var hertug af Slesvig.

(2) prins Frederik, også kaldet Prinsen af Nør

 

Kildehenvisning:

Quellen zur Geschichte der deutsch-dänischen Grenzregion /Kilder til den dansk-tyske grænseregions historie I. Der nationale Gegensatz 1800-1864. Flensburg 1984, s. 151.