Brev fra Daniel Bølling til faderen den 27. juli 1850
Daniel Bølling (1827-1912) studerede medicin i København. Han var til stede ved Casinomødet den 20. marts 1848 og meldte sig som frivillig soldat. Daniel Bølling deltog i felttoget i 1848 ved 1. Reserve Jægercorps, og 1849-50 var han værnepligtig underlæge, dels ved sit tidligere korps, dels ved en ambulance (svarende til mobilt feltlazaret), dernæst ved lazarettet på Prinsens Palais og Dragonhospitalet i Slesvig. Han deltog ikke selv i kamphandlingerne og synes ikke at have interesserede sig for de storpolitiske begivenheder. Han førte dagbog og skrev breve hjem til familien og herigennem kan man få indblik i en læges oplevelser under krigen. Følgende er et uddrag fra den 27. juli 1850, skrevet kort efter Slaget på Isted Hede.
Den 24 om Formiddagen rykkede Armeen fra sin Stilling omkring Oversøe, saaledes at Divisionen fra Als (Schlepegrell1) var mod Øst, 3 Brigade (Schepelern2) imod Vest og 4, 6, 5 Brigade i Midten. 4 Brigade (Thestrup3) stødte sammen med Fjenden omtrent ¼ M. sønden for Süderholz Kro, hvor vor Ambulance var placeret. I Begyndelsen fandt jeg mig meget ubehagelig tilmode (det tilstaar jeg ganske oprigtigt) ved den umaadelige Kanonade, men omtrent Kl. 12 fik vi den første Saarede og nu vedbleve de at komme stedse flere og flere ligetil Kl. 12 om Natten; nu begyndte altsaa vor Virksomhed, og vi fik nu andet at bestille end at speculere paa Kanonade. Det var saa godt som vor (4) Brigade alene i Ilden, især 9, 11 og 2 J. C. samt 5 Res. B.; henimod aften kom ogsaa 6 Brigade frem; den Dag havde vi omtrent 2 a 300 Saarede og Døde, og der-iblandt en Deel Insurgenter4, hvoraf ogsaa nogle bleve fangne. …
Kl. 12 om Natten kom vi endelig til Ro, men for at purres den næste Morgen Kl. 3; i et øsende Regnveir kjørte vi nu afsted, og vor Ambulance blev placeret i en Lade omtrent et Kanonskud N. for Helligbæk. Her var Fægtningen staaende i 3-4 Timer og flere Gange vare de fjendtlige Tirailleurer5 indenfor Kanonskudsdistance fra Ambulancen paa vor høire Fløi, men saa kom vort Reserve Cavalleri og det 24 pd. Batteri Wegener frem og saa hjalp det. Dette fik vi naturligviis først at vide senere, da vi havde saa travlt med at forbinde, at vi ikke havde Tid til at tænke paa Andet.
Kl. 12 rykkede vi frem med Ambulancen til Helligbæk Kro, der samme Morgen med Storm var (jeg troer af 2 L.B. og 2 J.C.) taget efter en fortvivlet Modstand; Manden, der sagtens har faaet en ond Samvittighed, var flygtet med hele sin Familie, der var ikke een eneste civil Person tilbage i Huset, hvor vore Folk derfor havde rumsteret paa det frygteligste, Skabe og Chatoller opbrudte, Vinduer og Døre slaaet itu, kort Intet var sparet. Her saa frygteligt ud, og her blev just ikke hyggeligere, da Ambulancerne (vor og 6 Brigades) begyndte at virke, her laae flere 100 Saarede og ventede paa at blive forbundne, det var en Jammer og Elendighed uden Lige. Nu bleve vi ved at forbinde lige til seent ud paa Aftenen. …
… idethele taget har vore Folk nok brugt deres Bajonetter dygtigt, jeg har idetmindste havt adskillige Schl.Holst.6 med Bajonetsaar. …
Det har været 2 slemme Dage disse 2 Slagdage, for os med ”Balancen”7 med Hensyn til Levemaade; vi fik bogstaveligen kun en Kop Kaffe hver Morgen, Resten af Dagen fik vi ikke Andet end en Smule Viin og Vand, som vi delte med de Saarede, det var idethele taget 2 umaadelig anstrengende Dage. – Igaar Morges rykkede vi fra Helligbæk Kro, og vare naturligviis meget begjærlige efter at faae noget varm Mad; vore Oppassere kjøbte derfor nogle Kyllinger og Ænder i Kroen, d.v.s. Manden var jo ikke hjemme, han maa altsaa have Betalingen tilgode til vi komme hjem. Det er ubehageligt nok, saadan at maatte fouragere, men vi vare dura necessitate coacti8; for Penge var Intet at opdrive, og vi havde kun tilbage at skjære os en Bid Kjød af de mange schl.holst. døde Heste som laae omkring paa Marken og Landeveien, hvor den stærke Artillerikamp havde været om Morgenen, men til den Yderlighed vilde vi dog ikke gaae - …
Ordforklaringer:
(1) general Friederich Adolph Schleppegrell
(2) officer C.A. Schepelern (1794-1870)
(3) oberstløjtnant Hans Nicolai Thestrup (178-1879)
(4) oprørere
(5) skytter eller soldater
(6) slesvigholstenere
(7) ambulance/ mobilt feltlazaret
(8) tvunget af den hårde nødvendighed
Kildehenvisning:
Daniel Bølling Dagbøger 1848-1851, udg. Af Søren Faber, Marie Michala Schulz og Marie Sørensen. Poul Kristensens Forlag 2001, s. 65-69.