København-Bonn-erklæringernes 70-års jubilæum
Foredrag ved historiker, dr. phil. Henrik Becker-Christensen, tidligere generalkonsul i Flensborg

Fra årene som generalkonsul i Flensborg har Henrik Becker Christensen indgående kendskab til forholdene i Sydslesvig
Marcus Dewabger Fl.a. - beskåret
I anledning af København-Bon-erklæringernes 70-års jubilæum kommer historiker dr. phil. og tidligere generalkonsul Henrik Becker-Christensen og fortæller om baggrunden for og effekten af København-Bonn-erklæringerne af den 29. marts 1955.
Erklæringerne anses for en salgs 'grænselandets grundlov', der fastslår rettigheder og principper for det danske og det tyske mindretal i grænselandet. Gennem beskyttelse af mindretallene imod blandt andet diskriminering og sindelagskontrol skabte de to erklæringer en principiel løsning på et gennem mange årtier belastet naboskab i det dansk-tyske grænseland. Erklæringerne fik straks betydning på flere områder: 5 % spærregrænsen blev afskaffet for det danske mindretal ved landdagsvalg, de tyske skoler fik eksamensret, der blev oprettet et tysk gymnasium i Aabenraa, og det danske gymnasium i Flensborg fik sin studentereksamen anerkendt i Tyskland.
København-Bonn Erklæringerne var på det formelle plan ikke gensidigt forpligtende. Men de blev hurtigt forpligtende på det reelle plan og fik stor betydning både for det dansk-tyske forhold generelt og for udviklingen i grænselandet.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Fællesarrangement med Silkeborg-Hammel Grænseforening. Fra Viborgegnen kan man tilmelde sig afhentning til fælleskørsel til Silkeborg og hjem igen ved at ringe eller SMS´e til 21 84 36 56 eller skrive til karenmarieravn@gmail.com