80-året for Befrielsen fejres landet over
I 2025 markeres 80-året for afslutningen på 2. verdenskrig. Der afholdes en række arrangementer i hele Danmark, især i Sønderjylland, som omhandler både Besættelsen og Befrielsen og giver indsigt i de historiske begivenheder, der prægede området

Om aftenen den 4. maj skal der sættes lys i vinduet til minde om Danmarks Befrielse i 1945.
Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen
Af Poul Struve Nielsen
I fem år fra 1940-45 havde danskerne og de danske byer ligget hen i mørke. Nu kom lyset tilbage. Det gjorde et stærkt indtryk på alle, der oplevede det, og da man i de følgende år begyndte at fejre årsdagen for Befrielsen, var det oplagt at gribe tilbage til lyset som et symbol på den genvundne frihed. I mange danske hjem er det således en fast tradition at stille lys i vinduerne på denne aften.
Den 4. maj 2025 markeres 80-året for Danmarks befrielse, og i Sønderjylland vil dagen blive markeret med lysfester i flere byer. Lysene symboliserer slutningen på en svær tid og håbet om genopbygning. I Haderslev fejres samtidig 75-året for den første lysfest, en tradition, der er blevet en vigtig måde at ære og markere Befrielsen på.
Sønderjylland vender vi tilbage til. Der er nemlig også mange arrangementer i resten af Danmark, og Regeringen markerer 80-året for Befrielsen med et arrangement på Kastellet i København med F-35-kampfly på himlen, musiker Peter Sommer på scenen og fællessang med Katrine Muff.
Arrangementet, som finder sted fra kl. 13.00-15.30, er gratis og åbent for interesserede i alle aldre. Der er taler ved forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).
Derudover kan man besøge Kastellets bunker fra 2. verdenskrig samt Frihedsmuseet. Det er hhv. fra kl. 13.00-15.30 og 10.00-17.00.
Statsminister Mette Frederiksen (S) er hovedtaler ved mindehøjtideligheden i Mindelunden i Ryvangen i København ved Det Store Gravfelt i Mindelunden, hvor der udover taler også er fællessang.
Aarhus Samvirkende Soldaterforeninger har inviteret til en mindegudstjeneste i Skæring Kirke kl. 17 og et efterfølgende arrangement ved Mindestenen i Mindelunden på Skæring Hede, hvor borgmester Anders Winnerskjold (S) er taler, og der er fællessang. I Aarhus Stift har biskop Henrik Wigh-Poulsen opfordret alle præster og menighedsråd til, at 80-året for Danmarks befrielse markeres med klokkeringning mandag den 5. maj 2025 i tidsrummet kl. 12.00 til kl. 12.15.
I Aalborg er der fællessang, taler, musik og refleksion fra kl. 15.00-16.00 fra trappen ved Folkekirkens Hus, Gammel Torv 4 med kaffe og kage, og forfatter og journalist Frode Muldkjær som konferencier.
Den odenseanske Komiteen for Mindehøjtideligheden den 4. maj har arrangementer kl. 10 i Mindelunden ved Gals Klint ved Middelfart, på Assistenskirkegården i Odense kl. 17 og i Ansgar Anlæg kl. 18.30, hvor der er taler, fællessange, kransenedlæggelser og underholdning. 20.15 er der mindegudstjeneste i Ansgar Kirke.
4. maj i Sønderjylland
Og nu tilbage til Sønderjylland, hvor Haderslev Lysfest hvert år tiltrækker tusindvis af borgere for at markere Danmarks befrielse.
Haderslev Lysfest afholdes hvert år på Haderslev Kaserne, og her kan du lytte til afspilningen af det oprindelige frihedsbudskab, se lysene blive tændt i kasernens vinduer, høre lysfesttalen og synge med på fællessang.
Yderligere kan du opleve en lang række andre begivenheder, der alle berører lysfestens gennemgående budskaber – fred, frihed og forsoning. Herunder debatmøder, foredrag, udstillinger, musik, film og teater. Disse arrangementer sætter ikke udelukkende fokus på historiske begivenheder, men også på aktuelle sikkerhedspolitiske emner. Folketingets formand, Søren Gade, er hovedtaler.
Kl. 10.00-14.00 kan man besøge en hemmelig koldkrigsbunker på Haderslev Katedralskole, og så er der ellers arrangementer resten af dagen, som blandt andet byder på indvielsen af et nyt permanent kunstværk af kunstneren Peter Voss-Knude. Kunstværket bliver placeret på Gammelting – hvor de allerførste markeringer af årsdagen for Befrielsen fandt sted. Den fysiske realisering af værket sker i sommer/efterår 2025.
“Jeg er utrolig glad for, at vi har fået denne mulighed. Det er særligt vigtigt, at vi får dette kunstværk i året, hvor vi markerer 80-året for Befrielsen. Befrielsen har en helt særlig betydning for Haderslev og Sønderjylland, og dette kunstværk vil være en påmindelse om de håbefulde og svære sider af fred, frihed og forsoning”, siger borgmester Mads Skau (V), der også er en af dagens talere. Læs mere om programmet her.
Også i Sønderborg markeres Befrielsen. Det er på Sønderborg Kaserne, hvor vinduerne oplyses af levende lys – i alt 1018 stearinlys - til minde om Danmarks befrielse i maj 1945. Det sker fra kl. 21.00. Forinden har der været alsang, og den legendariske radioudsendelse, der blev afbrudt, og mikrofonen kortvarigt slukket, før lytterne hørte de berømte ord: "Her er London, her er London”. Kl. 23.00 afsluttes arrangementet med fyrværkeri fra sergentskolens tidligere sportsplads. Hele programmet for aftenen finder du her.
Også i Frøslevlejren nær den dansk-tyske grænse er der stor ceremoni og mindehøjtidelighed. I løbet af krigens sidste måneder var over 12.000 medlemmer af modstandsbevægelsen fra hele Danmark fanget i Frøslevlejren, hvoraf en stor del blev sendt videre til KZ-lejre i Europa.
Man kan blandt andet opleve De Hvide Busser med Benjamin Koppels Jazzband ved Hovedvagttårnet. Museerne har åbent, mens koncerten spiller. Der er velkomst ved Jan Riber Jakobsen (K), borgmester i Aabenraa Kommune, tale ved Oberst Lars R. Møller samt mindeandagt og kaffebord. Læs mere om arrangementet her.
I Tønder slår Marieskolen i samarbejde med Tønder Handelsstandsforening dørene op for en særlig markering af 80-året for Danmarks befrielse. Arrangementet er for hele byen – alle er velkomne. Særligt inviteret er blandt andre folketingsmedlem og tidligere borgmester Henrik Frandsen (M), der har meldt sin ankomst, og kulturudvalgsformand René Andersen. Læs mere her.
Et andet sted i kommunen, i Toftlund, markerer Lokalhistorisk Forening kl. 19.00 i Manufakturen, Søren Jensenvej 1 udgivelsen af bogen ’En sønderjysk by under besættelse og befrielse’ af Lis Mikkelsen m.fl. Aftenen fejres med foredrag ved Poul Erik Thomsen.
Flere nyheder: