Tag med Grænseforeningen til Sydslesvig
For første gang i en årrække står Grænseforeningens sekretariat bag en fælles busrejse til Sydslesvig. Det sker efter ønske fra en række mindre lokalforeninger. Temaet for turen er 70-året for København-Bonn Erklæringerne.

På turen skal vi bl.a. besøge Dannevirke og Valdemarsmuren.
Foto: Tim Riediger/SSF
Flere af Grænseforeningens lokalforeninger arrangerer hvert år busrejser til det dansk-tyske grænseland, og de er ofte populære.
En række mindre lokalforeninger kæmper dog med at få nok tilmeldinger til deres ture, hvilket især skyldes en aldrende medlemsskare.
Grænseforeningens sekretariat har derfor sat sig for at skabe en tur til grænselandet, som alle kan få glæde af.
Turen finder sted den 24.-26. september, og du kan forhåndstilmelde dig allerede nu på følgende link. Det er naturligvis ikke bindende.
Temaet er ’70-året for København-Bonn Erklæringerne’, og i løbet af weekenden bliver deltagerne klogere på erklæringernes betydning for både det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland.
Vi begynder med besøg på Knivsbjerg, der er det tyske mindretals møde- og erindringssted. Senere går turen til det tyske gymnasium i Aabenraa, og dagen efter besøger vi også det danske gymnasium i Flensborg, der har navnet Duborg-Skolen. Begge steder møder vi en gruppe Elevambassadører, der vil fortælle om, hvordan det er at være ung i hhv. det tyske mindretal i Sønderjylland og det danske mindretal i Sydslesvig.
Vi skal også til Dannevirke, hvor Sydslesvigsk Forening (SSF) er ved at få opført et nyt museum ved det historiske voldanlæg med støtte fra A.P. Møller Fonden og Augustinusfonden. Efter et kig til den berømte Valdemarsmur kører bussen videre til Kiel, hvor vi skal mødes med repræsentanter fra det danske og det frisiske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW).
Kiel er hovedstaden i Slesvig-Holsten og huser det slesvig-holstenske delstatsparlament, hvor SSW har fire medlemmer. Vi hører om København-Bonn Erklæringernes betydning for partiets arbejde, og senere afrundes dagen med et oplæg ved mindretalsforsker Jørgen Kühl.
Turen slutter i Flensborg, hvor vi først besøger Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og får et oplæg om det danske mindretals udvikling ved historiker Rejhan Bosnjak. Efter god frokost besøger vi en velvalgt grænsebutik og kører hjem.
Der vil være busser fra både Jylland og Sjælland og dermed rig muligheder for at blive samlet op et godt sted.
Se det foreløbige program i punktform:
Onsdag den 24. september
- Busser kører fra Aalborg og et sted på Sjælland. Flere opsamlingssteder undervejs.
- Besøg på Knivsbjerg, der er det tyske mindretals møde- og erindringssted.
- Besøg på Deutsches Gymnasium für Nordschleswig i Aabenraa, der er det tyske mindretals gymnasium i Aabenraa. Møde med Elevambassadører, som fortæller om at være ung i det tyske mindretal.
Torsdag den 25. september
- Besøg på Duborg-Skolen i Flensborg, der er den ældste danske skole i Sydslesvig. Møde med Elevambassadører, som fortæller om at være ung i det danske mindretal.
- Besøg på Dannevirke, hvor Sydslesvigsk Forening (SSF) er ved at få opført et nyt museum, der bliver bygget med støtte fra A.P. Møller Fonden og Augustinusfonden. Besøg ved Valdemarsmuren.
- Besøg i Slesvig-Holstens landdag i Kiel, hvor repræsentanter fra det danske og det frisiske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), tager imod.
- Aftenoplæg ved mindretalsforsker Jørgen Kühl.
Fredag den 26. september
- Besøg på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg. Foredrag ved historiker Rejhan Bosnjak
- Frokost
- Hjemtur med stop ved en grænsebutik
Pris, opsamlingssteder, overnatningssteder og eksakte tidspunkter kommer senere. Har du spørgsmål til turen, kan du kontakte organisationskonsulent Pia Michella Press, pmp@graenseforeningen.dk