Tilbage til nyhedsliste

650 genforeningssten fredes på Grænseforeningens initiativ

9. november 2018

Kulturminister Mette Bock (LA) har forud for 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark valgt at frede alle landets cirka 650 genforeningssten og mindesmærker over Genforeningen. Fredningen sker på Grænseforeningens initiativ.

”I 2020 markerer vi en vigtig historisk begivenhed i Danmark, når vi fejrer Sønderjyllands genforening med Danmark. De i alt ca. 650 genforeningssten og mindesmærker fortæller et vigtigt stykke af Danmarks historie”, siger Mette Bock i en pressemeddelelse.

De cirka 650 genforeningssten og mindesmærker blev rejst rundtom i hele Danmark i 1920’erne. Idéen om at bevare stenene, der samlet udgør Danmarks mest særegne mindesmærke, blev første gang fremført af Grænseforeningens formand, Jens Andresen, i en kronik, Kristeligt Dagblad bragte den 6. august. 

”Jeg er meget glad for, at kulturministeren her til morgen har erklæret sig enig i, at alle genforeningssten skal bevares for eftertiden. 100-året for Genforeningen i 1920 er en god anledning til at frede genforeningsstenene, som samlet set er Danmarks mest originale bidrag til europæisk monumentkultur”, siger Jens Andresen og fortsætter:

”Genforeningsstenene udtrykker danskernes glæde over Genforeningen, lokal virketrang og national fællesskabsfølelse, som gør dem unikke som monument over en af de vigtigste begivenheder i Danmarkshistorien.”

Jens Andresen argumenterer i sin kronik for, at de mange genforeningssten udgør ét samlet monument over danskernes glæde over Genforeningen og derfor bør bevares for eftertiden.

På Slots- og Kulturstyrelsens side monument.dk kan man under ”Genforeningen” se placeringen af de fleste genforeningssten. Den mest opdaterede oversigt over landets genforeningssten findes på Jens Anker Ambirks hjemmeside