Æblesejlads på Flensborg Fjord har historiske rødder
Der er tale om et grænseoverskridende samarbejde med rødder langt tilbage i tiden, når den traditionelle sejlads med æbler på Flensborg Fjord finder sted i disse dage til og med på søndag.
Gamle skibe stævner ud fra Flensborg og sejler til både Lyksborg, Kollund og Gråsten, hvor skibene bliver ladet med æbler, og der vil være festlige æble-arrangementer for hele familien i alle fire byer, lige som der i år kører shuttle-busser mellem byerne, hvis man ønsker at komme til æblefest mere end et sted.
Inge Adriansen, der er kulturhistoriker og tidligere museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, siger i et interview i det nye nummer af Grænsen, at æblesejladsen er en gammel skik, som man i de senere år har taget op igen for at synliggøre det gode samarbejde på tværs af den dansk-tysk grænse, som Flensborg fjord udgør en del af.
”Vi har beskrivelser tilbage i 1800-tallet, hvor man sejlede æbler af sted fra Als og Sundeved til de tyske byer ved Østersøen. Tilbage i 1600- og 1700-tallet var der æblesejlads så langt som til Rusland”, siger Inge Adriansen, der peger på, at gråstenæblet, der i 2005 blev kåret som Danmarks nationalæble, i sig selv er grænseoverskridende.
”Mange tror, at gråstenæblet er et særligt dansk, eller rettere sønderjysk, æble, men det kommer altså oprindeligt fra Alperne. Det er et meget godt eksempel på, at danskerne og slesvigerne hele tiden har været i udveksling med omverdenen”, sige Inge Adriansen.