Anders Kaare modtager Grænseforeningens Pris 2025
Den mangeårige lokalforeningsformand for Grænseforeningen for København og Frederiksberg, Anders Kaare, er årets modtager af Grænseforeningens Pris. Det blev offentliggjort lørdag den 10. maj til Grænseforeningens Sendemandsmøde, hvor Anders Kaare ikke deltog som følge af alvorlig sygdom.

Anders Kaare blev medlem af Grænseforeningen i 1978.
Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen
Af Redaktionen
I knap 50 år har Anders Kaare engageret sig frivilligt for det danske mindretal i Sydslesvig gennem sit virke i Grænseforeningen.
Den indsats blev hyldet lørdag den 10. maj, da Anders Kaare modtog Grænseforeningens Pris i forbindelse med festmiddagen til Grænseforeningens Sendemandsmøde 2025, der blev afholdt på Hotel Svendborg med ca. 115 deltagere fra hele Danmark samt fra Sydslesvig.
Anders Kaare modtog prisen in absentia som følge af en alvorlig kræftsygdom.
“For mig er Anders et strålende eksempel på det allerbedste ved denne forening og ved samarbejdet på tværs af grænsen,” sagde Mirco Reimer-Elster, formand for Grænseforeningen, ved offentliggørelsen af prismodtageren lørdag aften.
Anders Kaare har været medlem af Grænseforeningen siden 1978, og siden 1988 har han været formand for Grænseforeningens lokalforening på Frederiksberg, der i dag har navnet Grænseforeningen for København & Frederiksberg. Han har desuden været formand for Arveprins Knuds Kollegium på Frederiksberg gennem 32 år.
Anders Kaare er en indfødt frederiksberger. Han gik i La Cour Vejens Skole, blev student fra Sct. Jørgens Gymnasium og har hele livet boet på Frederiksberg. I 12 af de 28 år, han var medlem Frederiksberg Kommunalbestyrelse for Socialdemokratiet, var han også rådmand.
Han blev valgt til kommunalbestyrelsen for første gang i 1978, og det var også sådan, at han blev medlem af Grænseforeningen.
“Jeg blev valgt til kommunalbestyrelsen. Da kom formanden for den lokale grænseforening, som var skoledirektøren, og spurgte, om jeg ikke skulle være medlem”, fortæller Anders Kaare i et interview med magasinet Grænsen, som Grænseforeningen udgiver, fra februar 2024
I interviewet fortæller han også, at han har især været glad, når han i Sydslesvig har besøgt skoler og børnehaver, der har modtaget støtte fra lokalforeningen.

Peter Rimfort, bestyrelsesmedlem i Grænseforeningen for København og Frederiksberg, fortalte om Anders Kaares store engagement for det danske mindretal i Sydslesvig ved festmiddagen til Grænseforeningens Sendemandsmøde 2025. I baggrunden ses Anders Kaare på hospitalet.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Et ordentligt menneske
Posten som lokalforeningsformand har han ikke helt forladt, mens rollen som kollegieformand blev overdraget til Mirco Reimer-Elster i 2024.
“Anders er på alle måder et ordentligt menneske, og han har sørget for at aflevere de vigtigste ting til dem, der skal løbe videre med stafetten,” fortalte Peter Rimfort, bestyrelsesmedlem fra Grænseforeningen for København & Frederiksberg, der har kendt Anders Kaare i knap 50 år.
Anders Kaare blev bekendt med prismodtagelsen for to uger siden, hvor Mirco Reimer-Elster besøgte ham og hans familie på hospitalet sammen med Peter Rimfort og Else Toft, der også bestyrelsesmedlem i Grænseforeningen for København og Frederiksberg. Her blev en video optaget, hvor Anders Kaare udtrykker sin taknemmelighed over prismodtagelsen.
Videoen blev afspillet under festmiddagen til Grænseforeningens Sendemandsmøde.
”Først og fremmest en dybfølt tak for at modtage Grænseforeningens Pris 2025 og for alle de mange hilsener. Pas godt på foreningen – det er fundamentalt for fællesskabet mellem grænselandet og Danmark. De kærligste hilsener herfra”, lyder det fra Anders Kaare i videoen.
Anders Kaare er udnævnt til æresmedlem både i Grænseforeningen for København og Frederiksberg samt Socialdemokratiet på Frederiksberg.
Grænseforeningens Pris, der har været uddelt med jævne mellemrum siden 1985, gives til en person eller organisation, der med vedholdenhed eller på nyskabende vis har ydet en ekstraordinær indsats for at øge kendskabet til Sydslesvig, grænselandets forhold eller mindretal. Prisen består af 25.000 kr.
Flere nyheder: