Christianslyst kan fortsætte i to år
Lejrskole og kursuscentret Christianslyst ved Sønder Brarup i Sydslesvig er foreløbig reddet fra lukning indtil udgangen af 2018.
Det oplyser formanden for Sydslesvigudvalget, Kim Andersen, i en pressemeddelelse, hvor han også slår fast, at der ikke er tale om en varig redning af Christianslyst.
"Ikke mange i Sydslesvig tror på en permanent fremtid for Christianslyst, og SdU ønsker ikke fremover at stå med ansvar for driften alene. Stedet har haft sin tid, og har med sin beliggenhed svært ved at tiltrække især unge, der hellere vil bo i byerne, når de gæster Sydselsvig", siger Kim Andersen.
Han opsummerer, at han er blevet opfordret til at gå ind i en sagen, efter at Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU), der ejer Christianslyst, i marts oplyste, at de ønskede at lukke Christianslyst og derefter sælge stedet. Han refererer også, at han har afholdt et møde i København med SdU, Grænseforeningen og Dansk Skoleforening i Sydslesvig 9. maj for at se, om der kunne findes en løsning, og at der nu er indgået en aftale mellem parterne.
"Aftalens grundpræmis er, at SdUs ønske om at afvikle og afhænde Christianslyst respekteres. Stedet vil stadig blive sat til salg med udgangen af indeværende år. Men da man må forvente, at der kan gå tid, inden den rigtige køber dukker op, er aftaleparterne blev enige om hver især at bidrage økonmisk til, at stedet kan køre videre som lejrskole og kursususted i en periode på maksimalt to år, dvs. 2017 og 2018. For så vidt angår 2016 vil et eventuelt underskud skulle finansieres inden for SdUs rammer", siger Kim Andersen.
Sydslesvigudvalget, Grænseforeningen og Dansk Skoleforening i Sydslesvig bidrager hver med ca. 50.000 euro i hvert af de to år, mens SdU via besparelser bidrager til, at økonomien hænger sammen.
"Selvfølgelig under forudsætning af, at det ikke lykkes at sælge stedet i mellemtiden", understreger Kim Andersen.
Samtidig siger Kim Andersen, at han har en forventning om, at Det Sydslesvigske Samråd nedsætter en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe, der foruden Samrådets relevante medlemmer tæller Grænseforeningen. Arbejdsgruppen skal udarbejde en handlingsplan, der skal munde ud i konkrete tiltag, der skal træde i kraft senest 1. januar 2019.
"Jeg er meget tilfreds med den aftale, vi har indgået", siger Kim Andersen, der oplyser, at aftalen er godkendt af bestyrelserne i de tre foreninger og af Sydslesvigudvalget i enighed.
Generalsekretær Knud-Erik Therkelsen, Grænseforeningen, glæder sig over, at der nu er fundet en løsning for Christianslyst i en overgangsperiode. Han er også fortrøstningsfuld, når det gælder en langsigtet løsning.
”Jeg tror helt bestemt på en løsning på længere sigt. Allerede nu er der opbakning, og når der om kort tid nedsættes en arbejdsgruppe med bred repræsentation, vil flere komme til. At sikre at der også i fremtiden er et gæsteværelse i Sydslesvig, når danskere kommer på besøg, er en fælles opgave for alle, der ønsker en tæt forbindelse mellem det danske mindretal og Danmark”, siger han.