Dansk Folkeparti og regeringen uenige om ny kontrol ved grænsen
De seneste tre år har dansk politi kontrolleret personer, der rejser ind i Danmark ved den dansk-tyske grænse. Før jul blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om, at der også skal være kontrol med personer, der rejser ud af Danmark.
De to parter er dog langt fra enige om, hvordan en sådan kontrol skal se ud. Det skriver Jyllands-Posten.
”Fremadrettet vil du køre ud af Danmark helt som normalt. Men der vil så nogle gange være nogle kontroller i grænseområdet, hvor man laver nogle kontroller og tager nogle biler til side, som man gerne vil se nærmere på", siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til Jyllands-Posten.
Justitsministeren fremhæver, at man fra regeringens side på ingen måde ser den nye indsats som en ny grænsekontrol. Det vil derimod foregå sådan, at politiet gennem analysearbejde og efterretninger vil kunne forudse, hvor og hvornår særlige kontrolindsatser vil give mening.
Det ser man anderledes på i Dansk Folkeparti, hvor udmeldingen fra justitsministeren ikke falder i god jord.
”Der skal være en permanent risiko for at blive stoppet på vej ud. Hvis der ikke er nogen permanent risiko, så er der jo ingen kontrol. Så er det jo en åben grænse. Sådan bliver det ikke”, siger retsordfører Peter Kofod (DF) til Jyllands-Posten.
Søren Pape Poulsen (K) henviser til, at Danmark i henhold til Schengen-aftalen ikke må lave direkte kontrol med udrejsende.
”Udrejsekontrol må vi ikke ifølge Schengen. Og det er overhovedet ikke det, vi prøver. Ikke tilnærmelsesvis. Det er nogle særlige kontroller i grænseområdet. Det er klart, at Dansk Folkeparti har en anden politisk holdning om, at vi burde have udrejsekontrol. Og det må vi jo bare sige meget klart, at det kan vi ikke som Schengenmedlem. Så enkelt er det”, siger han til Jyllands-Posten.
Danmark blev i 1996 en del af Schengensamarbejdet, der er et samarbejde mellem en række europæiske lande med det formål at skabe et fælles område uden indre grænser. Især efter 2015, hvor flygtninge og migranter kom til Europa i stort tal, har Schengensamarbejdet været under pres, og flere europæiske lande har indført midlertidig grænsekontrol ved de indre grænser.