Tilbage til nyhedsliste

Danske og tyske unge fremtidsudvikler grænseregionen

12. august 2016

Der var idéer i massevis, da højskoleopholdet jUNGzuSAMMEN, som Grænseforeningen står bag i et samarbejde med Højskolen Østersøen og Nordsee Akademie Leck, i går sluttede med en konference på Schackenborg Slot i Møgeltønder.

36 unge fra Tyskland og Danmark har været samlet i to uger på Højskolen Østersøen og torsdag afsluttedes opholdet med en konference, et såkaldt ungdomsparlament, hvor de unge fremlagde deres forslag til, hvordan grænseregionen kan gøres mere attraktiv, kulturelt og erhvervsmæssigt. Blandt konferencedeltagerne var også en række politikere: Borgmestre fra de lokale kommuner i grænselandet, regionsrådsmedlemmer og medlemmer af Folketinget og landdagen i Slesvig-Holsten samt enkelte erhvervsfolk.

Blandt de unges idéer var blandt andet en app, der skal bringe turister og lokalbefolkning sammen, kollektiv trafik med selvkørende elbiler, interaktionsspil og bevægelsesspil, der kan give en sjov oplevelse i grænselandet, og et forslag om, at Enstedværket i Aabenraa skal være et sted, hvor man kan arbejde med meget store 3D printere.

Merlin Christophersen, der er projektleder på jUNGzuSAMMEN, er begejstret for forløbet.

”Det har været forrygende 14 dage med kulminationen i går, hvor de unge og en række beslutningstagere blev bragt sammen. De unge har taget opgaven meget seriøst og er kommet med en række konkrete forslag til, hvordan man kan udvikle grænselandet, og der er allerede skabt kontakt til forskellige samarbejdspartnere”, siger Merlin Christophersen, der oplyser, at de unge vil lave et katalog med de forskellige idéer og sende det til relevante parter.

Jørgen Mads Clausen, der er bestyrelsesformand i Danfoss, var blandt deltagerne på konferencen. Han oplyser, at han først og fremmest var mødt op på grund af de unge fokus på digitalisering. Han er især begejstret for idéen fra sidste års jUNGzuSAMMEN, som også blev debatteret i år: Nemlig muligheden for at etablere et såkaldt Border Loop, et tog, som kører inde i et rør med meget stor hastighed enten på luftpuder eller magnetskinner, som efter de unges forslag skal køre mellem Hamborg og København via Sønderborg. Idéen videreføres af Grænseforeningen Ungdom, der har lavet en Border Loop-Gruppe og planlægger en inspirationsrejse til USA, hvor loop-idéen oprindeligt er undfanget. Ligeledes er Jørgen Mads Clausen optaget af forslaget om selvkørende biler, som han tror bliver en realitet inden for syv år.

”Jeg synes, det er spændende at være med og har slået på tromme for, at der skulle laves grænseoverskridende ungdomsarrangementer som dette her. For det er det, der skal til. De ældre i grænselandet kan huske historien, og det hindrer dem måske i at mødes på tværs af grænsen. De unge skal bare finde ud af, at grænsen ikke findes mere”, siger Jørgen Mads Clausen.

Blandt de fremmødte var blandt andre folketingspolitikerne: Christian Juhl (EL), Marie Krarup (DF) og Susanne Eilersen (DF); landdagspolitikere: Lars Harms (SSW), Torge Schmidt (Piraten), Tobias von Pein (SPD); regionspolitikerne: Hans Philip Tietje (V), Jens Møller (V) og Vibeke Syppli Enrum (EL); borgmestre: Henrik Frandsen (V), Tønder, Thomas Andresen (V) Aabenraa, Erik Seifen (SSW), Flensbog, Wilfried Bockholt, Niebüll;