Danske unge kæmper for de europæiske mindretal på Folkemødet
65 unge fra det danske mindretal i Sydslesvig er på Folkemødet for at samle underskrifter ind for at være med til at sikre flere rettigheder til Europas mange nationale mindretal.
Deltager man på årets Folkemøde, vil man med meget stor sandsynlighed støde ind i en eller flere unge fra det danske mindretal i Tyskland. De 65 unge er på Folkemødet for at slå et slag for de mange mindretalsbefolkninger, der lever i hele Europa. Det gør de ved at samle underskrifter ind til den såkaldte Minority Safepack, der skal tvinge EU til at forholde sig til mindretallenes rettigheder.
En af de unge, der har valgt at tage den lange vej fra Sydslesvig for at samle underskrifter ind, er 19-årige Mads Lausten, som er elevambassadør i Grænseforeningen. Han er ikke i tvivl om, hvorfor indsamlingen er så vigtig for ham.
”Jeg er med til at samle underskrifter til Minority Safepack Initiativet, fordi jeg synes, at det er vigtigt, at de mange folk i Europa, der tilhører et nationalt mindretal, fortsat må tale deres eget regionale mindretalssprog og dyrke deres egen kultur. Mange mindretal bliver endda diskrimineret af flertalsbefolkningen på forskellige måder. Det skal forhindres. EU's motto er ’mangfoldigheden forener’, og det skal efterleves”, siger Mads Lausten.
Selvom det danske mindretal i Tyskland på mange måder er rigtig godt stillede i forhold til hovedparten af mindretallene i Europa, har Mads også selv oplevet, hvordan det kan være svært at være en del af et mindretal.
”En gang var jeg med mit danske fodboldhold fra Sydslesvig til de danske mesterskaber i indendørs fodbold. Vi blev flere gange kaldt for nazister, fordi spillerne på de andre hold så os som tyskere, som de havde et negativt syn på, frem for danskere”, siger Mads Lausten.
En million underskrifter skal bane vejen
Omkring 100 millioner borgere i EU tilhører et nationalt mindretal. Det er mennesker, der kulturelt og sprogligt skiller sig ud fra den øvrige befolkning i det land, de lever i. Det er makedonere i Grækenland, romaer i Belgien, baskere i Frankrig osv. Mange af dem lider desværre under ikke at have de samme rettigheder, som både danskere og tyskere har i grænselandet herhjemme – i forhold til at få mulighed for at fastholde modersmål, kultur, politisk udfoldelse med mere. I nogle europæiske lande, blandt andet i Frankrig, anderkender man ganske simpelt ikke mindretallene.
Det vil organisationen FUEN, der er initiativtager til underskriftindsamlingen have lavet om på. Målet er at få EU til at sikre mindretallenes rettigheder i hele EU. Som det er nu, indgår de nationale mindretal slet ikke i EU's traktater, fordi nationalstater, der har den afgørende magt, er imod det. Med underskriftsindsamlingen kan FUEN ved hjælp af en bestemmelse i Lissabontraktaten tvinge EU-kommissionen til at forholde sig til en række forslag, der skal forbedre mindretallenes rettigheder. Men det kræver en million underskrifter fra borgere i mindst syv forskellige EU-lande.
I Danmark er målet at samle 9.000 underskrifter ind. De unge sydslesvigere har kastet sig ind i kampen og håber at kunne samle dem alle ind på Folkemødet.
”Jeg bliver så glad over, at de unge engagerer sig i denne sag. De har oplevet på egen krop, hvordan det er at tilhøre et mindretal i det land, de lever i. Men de er samtidig utroligt bevidste om, at ikke alle europæiske mindretal nyder de samme rettigheder, som dem de heldigvis er vokset op med syd for den dansk-tyske grænse. Deres ambition er imponerende og modbeviser påstanden om, at unge ikke vil engagere sig i politiske emner og demokratiet”, siger generalsekretær i Grænseforeningen Knud-Erik Therkelsen.
Find de unge på Folkemødet i og omkring Sydslesvig-teltet på Cirkuspladsen ved siden af hovedscenen og på Speakers Corner lørdag kl 14.20, hvor Mads Lausten vil give en dundertale om, hvorfor det er så vigtigt at sikre mindretallenes rettigheder. De unge har også lavet en sang til lejligheden, som de vil optræde med rundt på pladsen.
Støt underskriftindsamlingen her.