Danskerne ser Tyskland som den vigtigste samarbejdspartner
Tyskland er Danmarks vigtigste samarbejdspartner. Det mener et flertal af danskerne ifølge en undersøgelse, som analyse- og konsulentvirksomheden Moos-Bjerre har foretaget for Grænseforeningen
Undersøgelsen, der er foretaget blandt 3.656 danskere, viser, at 67 procent af danskerne vurderer, at Tyskland er Danmarks vigtigste samarbejdspartner, når der sammenholdes med de øvrige nabolande Norge, Sverige og England, mens 46 procent vurderer, at Sverige er den vigtigste samarbejdspartner.
Samtidig viser undersøgelsen dog, at kun lidt over halvdelen af danskerne (55 procent) forbinder Tyskland med noget positivt, mens næsten halvdelen (42 procent) forholder sig neutralt eller svarer ”ved ikke”.
Jens Andresen, der er formand i Grænseforeningen, siger:
”Det er glædeligt, at danskerne anser Tyskland for at være Danmarks vigtigste samarbejdspartner. Men det er paradoksalt, at det kun er hver anden dansker, der forbinder Tyskland med noget positivt. Her er der virkelig plads til forbedring, når man tænker på det sproglige, historiske og kulturelle slægtskab, der er mellem Danmark og Tyskland”.
”Jeg ser undersøgelsens resultater som et udtryk for, at både danske politikere og organisationer, herunder Grænseforeningen, må arbejde endnu mere for at styrke danskernes kendskab og relationer til Tyskland; ikke mindst til det dansk-tyske grænseland og det danske mindretal i Sydslesvig, der på så mange måder fungerer som brobyggere mellem Danmark og Tyskland”.
Undersøgelsen viser også, at langt størstedelen af danskerne er positivt stemt over for internationalt samarbejde. Hele 85 procent mener, at der er økonomiske fordele ved samarbejde på tværs af landegrænserne.
Jens Andresen, der er formand for Grænseforeningen, siger:
”I en tid, hvor Danmark og de øvrige europæiske lande har indført grænsekontrol, og nationalstaterne har en tendens til at vende ryggen til fælles europæiske løsninger, er det opmuntrende, at så stor en del af danskerne er positivt stemt over for det grænseoverskridende samarbejde”.
Når det gælder den fysiske grænsekontrol, mener halvdelen af danskerne ifølge undersøgelsen, at grænsekontrollen primært er gavnlig, mens hver fjerde er uenig i dette. Når det gælder det internationale samarbejde, viser undersøgelsen, at danskere, der har personer med udenlandsk baggrund i deres omgangskreds, i højere grad oplever det internationale samarbejde som en berigelse.
Læs hele undersøgelsen om danskernes forhold til Tyskland og grænser her