Tilbage til nyhedsliste

Danskerne skal stemme om Danmarkskanon

16. november 2016

Hvad er det særligt danske? Det skal danskerne nu stemme om blandt 20 forslag ud af de i alt knap 2.500 forslag, som danskerne har indsendt til kulturminister Bertel Haarders Danmarkskanon.

Både det danske og det tyske mindretal har været aktive i processen omkring den nye Danmarkskanon, men kun det tyske mindretal har valgt at indsende et officielt forslag på hele det tyske mindretals vegne, der dog ikke er blandt de 20 forslag, som der nu skal stemmes om.

Lektor og ph.d. på CBS, Mads Mordhorst, der er en af de seks kuratorer, der står bag udvælgelsen af de 20 forslag, understreger, at der ikke er tale om en facitliste.

”Det har aldrig været vores intention med disse 20 værdier, at folk skal sige: Yes! Nu ved vi, hvordan det er! De er tværtimod en invitation til at diskutere, om det nu også er netop disse 20 værdier, der er de rigtige”, siger Mads Mordhorst til Berlingske.

Gennem en afstemning skal de 20 forslag nu reduceres yderligere til de 10 værdier, der bliver optaget i den endelige Danmarkskanon.

Det danske mindretal afholdt et Danmarksmøde på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Flensborg, 5. oktober, hvor danske værdier blev diskuteret, men man har med vilje afholdt sig fra at indsende forslag på hele mindretallets vegne, forklarer bibliotekschef Jens M. Henriksen.

”Vi mener ikke, det er værdierne i sig selv, men processen med at diskutere værdierne, der er det vigtigste”, siger han.

De personer, der fremførte forslag til Danmarksmødet i Flensborg, nedfældede dem efterfølgende på ca. 30 postkort, der blev sendt til Kulturministeriet. Blandt disse bud på danske værdier var ytringsfrihed, sprog, sindelagsfrihed, lighed og åbenhed.  

Det tyske mindretals kulturorganisation Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) havde foreslået, at den dansk-tyske mindretalsordning blev optaget i en Danmarkskanon. Det skete i lyset af, at kulturminister Bertel Haarder tidligere på året foreslog, at mindretalsmodellen søges optaget på UNESCOs liste over immateriel verdenskulturarv.

Formand for BDN Hinrich Jürgensen er ked af, at mindretalsmodellen ikke kom med i Danmarkskanon, men han er ikke overrasket.

”Det er selvfølgelig ærgerligt, at modellen ikke kom med. For var den optaget i Danmarkskanon, ville ansøgningen til UNESCO unægtelig stå stærkere. Men heldigvis er vores forslag indirekte kommet med gennem eksempelvis plads til forskellighed og tillid. Det er disse værdier, vi også påpeger i mindretalsmodellen i grænselandet”, siger han.

Både det danske og det tyske mindretal og deres sproglige rettigheder i henhold til København-Bonn Erklæringerne er nævnt under ”Det danske sprog”, der er iblandt de 20 nominerede forslag.

Danmarkskanonens hjemmeside kan der stemmes om de 20 forslag frem til den 22. november. De nominerede forslag er ud over Det dansk sprog: Andelstanken, Danmark i verden, deltagende folkestyre, den kristne kulturarv, folkelige bevægelser, folkeoplysning, foreningsliv og frivillighed, frihed, frisind, hygge, håndværk, kort magtdistance, kønsligestilling, landskaber og bygningskultur, lighed for loven, medmenneskelighed, plads til forskellighed, tillid og velfærdssamfundet.