Danskernes interesse for den store krig er stigende
De sønderjyder, der blev trukket ind i krigen på tysk side under Første Verdenskrig, har fået øget opmærksomhed i Danmark op til 100-året for Første Verdenskrigs afslutning og det samme har Første Verdenskrig i det hele taget.
Det siger museumsinspektør René Rasmussen, Museum Sønderjylland, der er en af tre redaktører på hjemmesiden Den Store Krig 1914-1918, der siden 2014 har udgivet daglige opdateringer om Første Verdenskrig med 100 års forsinkelse.
”Første Verdenskrig bliver genopdaget over hele verden. Det hænger sammen med, at der i forbindelse med historiske jubilæer kommer øget fokus på historiske begivenheder. Det så vi også i 2014, hvor 150-året for krigen i 1864 blev markeret. I den senere tid er der kommet en hel del nye, gode bøger, som har nyfortolket Første Verdenskrig, der længe er blevet set som et præludium for Anden Verdenskrig. Den fortælling er blevet nuanceret stærkt i nyere forskning”, siger René Rasmussen.
I Danmark kan den øgede interesse for Første Verdenskrig bl.a. ses i en stigning i antallet af sidevisninger på Den Store Krig 1914-1918, som Museum Sønderjylland står bag og som giver opdateringer om krigen med særligt fokus på sønderjyske soldater. I oktober 2018 har siden haft over 150.000 sidevisninger, hvilket er det største antal sidevisninger pr. måned siden sidens oprettelse i 2014 og næsten en fordobling siden oktober 2016, hvor siden havde lidt over 79.000 sidevisninger.
Ifølge René Rasmussen har det bidraget til den øgede interesse for Første Verdenskrig, at der er kommet større fokus på sønderjydernes krigsdeltagelse.
”Med sin bog Danskerne på vestfronten 1914-1918 (fra 2009, red.) har Claus Bundgård Christensen sat fokus på sønderjyderne, der blev trukket ind i krigen på tysk side. Tidligere har man fokuseret meget på Danmarks neutrale rolle. Men nu er det gået op for folk, at man kan beskæftige sig med denne epokegørende periode på dansk og ud fra dansk krigserfaring. Det har bl.a. resulteret i mange nye romaner, ny faglitteratur og sågar en spillefilm, I krig & kærlighed. Og jeg tror bestemt ikke, det er slut endnu”, siger René Rasmussen, der selv er medforfatter på bogen Den sorte dag ved Moulin, der udkom i 2017 og handler om et slag, hvor 105 sønderjyder mistede livet.
Læs anmeldelse af Den sorte dag ved Moulin her
Den Store Krig 1914-1918 kommer til at bestå, også efter det historiske jubilæum den 11. november 1918, der markerer våbenhvilen mellem de allierede og Tyskland, der trådte i kraft præcis kl. 11.
”Vi følger selvfølgelig våbenhvilen og soldaterne, der vender hjem. Nogle af dem, har vi allerede fulgt gennem længere tid, hvor vi har plukket fra deres dagbøger og feltpostbreve. Så dem følger vi selvfølgelig til dørs, selvom nogle først vendte hjem i 1920”, siger René Rasmussen og uddyber, at der fremover dog vil komme færre opdateringer på siden.
Desuden er ambitionen, ifølge René Rasmussen, at Den Store Krig 1914-1918 skal være et arkiv, der viser navnene på samtlige af de mere end 30.000 sønderjyske krigsdeltagere og de mere end 6.000 faldne. Indtil videre er der registret godt 8.000 navne på siden, så også her fortsætter arbejdet.
Senest redigeret den 12.11.2018.