”Der er forskel på tolerance og respekt"
Der var stort fremmøde på Ungdommens Folkemøde, da kulturminister Mette Bock (LA) og Morten Østergaard, formand for De Radikale, fredag eftermiddag mødtes til debat om integration i Danmark.
Mette Bock fortalte, at hun for nylig havde været til koncert med den verdensberømte israelske dirigent Daniel Barenboim, der dirigerer West-Eastern Divan Orchestra (WEDO), der netop har gæstet Danmark. Symfoniorkesteret består af musikere på tværs af Mellemøsten, og Daniel Barenboim har flere statsborgerskaber, herunder både israelsk og palæstinensisk.
”Barenboim viser, at i kunsten og kulturen kan vi alle mødes. Og så sagde han noget, som jeg aldrig vil glemme. Nemlig at der er forskel på tolerance og respekt. Mangfoldighed er godt, men det betyder ikke, at man skal tolerere alting. Hvis jeg møder en mand, der siger, at mænd er mere intelligente end kvinder, så skal jeg respektere hans ret til at sige det, men jeg skal ikke tolerere det”, sagde Mette Bock.
Det var Grænseforeningens Kulturmødeambassadører, der var værter for arrangementer, hvor Mette Bock og Morten Østergaard på skift svarede på spørgsmål fra Kjell Knudten, der har tysk baggrund og er en del af det danske mindretal i Sydslesvig, og Diana Jakobsen, der har dansk-kurdisk baggrund.
Kjell Knudten ville gerne vide, hvorfor det var nemmere for ham som en del af det danske mindretal at opnå dansk statsborgerskab end for Diana Jakobsen, der er 23 år og har boet i Danmark hele sit liv.
Morten Østergaard svarede ikke på spørgsmålet om statsborgerskab, men svarede mere generelt, at han undrede sig over, at der ikke var nogen, der satte spørgsmålstegn ved det danske mindretals og det tyske mindretals ret til at opretholde deres egen kultur, når det er ildeset, at personer, der har anden etnisk baggrund, forsøger at fastholde deres kultur og traditioner.
”Vi godtager lige, at amerikanerne holder fest i Danmark 4. juli på den amerikanske uafhængighedsdag. Men vi vil partout ikke have, at andre skal højtideligholde deres mærkedage. Jeg er af den opfattelse, at man skal lade folk fastholde de ting. Hvis man presser folk på deres identitet, går det galt. Omvendt fører det til fredelig sameksistens, hvis vi gør det modsatte”, mente Morten Østergaard og pegede på det dansk-tyske grænseland som et godt eksempel. Han fremhævede også netop afdøde Benny Andersen og hans digt: ”Verdensborger i Danmark”.
”Det, der sker lige nu er, at vi understøtter den danskhed, der var engang. Vi skulle hellere lytte til Benny Andersen”, sagde Morten Østergaard.
Ungdomsmødet blev afholdt første gang i 2013 på Christiansø i forbindelse med Folkemødet på Bornholm. Det er Ungdomsbureauet, der er et privat initiativ, der står bag Ungdommens Folkemøde, som det hedder i dag. Ungdommens Folkemøde finder i år sted for tredje gang og denne gang i Valbyparken i København.