Dronningen: ”Det danske fællesskab har stor betydning”
I 2016 har flygtningekrise og danskhed stået højt på dagsordenen i Danmark. Dronningen Margrethe har taget begge emner op i sin nytårstale, hvor hun taler om, hvordan nye danskere kan blive en del af det danske fællesskab.
Dronningen bemærker, at det ikke er nemt at falde til i et andet land, der har en anden livsform og andre skikke med dybe historiske rødder, og hun understreger, at mange nydanskere har arbejdet hårdt for at falde til i Danmark:
”De har arbejdet målbevidst på at tilegne sig sproget og lære de danske traditioner at kende. De har fundet arbejde, og sørger for at deres børn kommer godt i vej. De har fundet fast grund under fødderne og føler sig hjemme i Danmark. De er blevet en del af vores fællesskab”, siger dronningen, der understreger vigtigheden af, at nye danskere bliver en del af det danske fællesskab.
”Dét er der, hvor ’de’ bliver til ’vi’, og ’dem’ bliver til ’os’. Danskerne, vi danskere”, siger hun i nytårstalen.
Selvom det at blive dansk kræver, at man lærer de danske traditioner at kende, betyder det ifølge Dronningen ikke, at alle danskere skal være ens.
”Vi er jo danskere, men vi er også forskellige. Vi har forskellig baggrund. Vi har forskellig opvækst. Vi kommer fra storbyen. Vi kommer fra det lille samfund. Men hver især ved vi, at vi er danske. Det er en del af vores identitet”, siger hun.
I nytårstalen sender Dronningen også en særlig hilsen til det danske mindretal i Sydslesvig, og hun understreger sin glæde over, at så mange foreninger, organisationer, institutioner og private hjem også her værner om dansk kultur, traditioner og historie