En million underskrifter skyder borgerinitiativ for mindretalsrettigheder i EU i mål
Over en million underskrifter er nu talt op og bekræftet af myndighederne i en række EU-lande. Dermed er det europæiske borgerinitiativ Minority SafePack, der skal hjælpe de nationale mindretal i Europa med at bevare deres sproglige og kulturelle særegenheder, en succes. Det åbne spørgsmål er dog, hvad underskrifterne kan omsættes til politisk, siger Hans Heinrich Hansen, der er formand for den komité i den europæiske mindretalsforening FUEN, der har stået i spidsen for borgerinitiativet.
”Jeg er selvfølgelig lykkelig over resultatet, for vi er nået i mål. Men jeg har hele tiden haft en forventning om, at vi ville nå en million underskrifter, da der er så mange mindretalsborgere med tilknytning til FUEN. Det helt åbne spørgsmål er nu, hvordan vi får det her initiativ omsat til politisk handling i EU”, siger Hans Heinrich Hansen fra det tyske mindretal i Danmark.
Minority SafePack har som formål at styrke den sproglige og kulturelle mangfoldighed i Europa ved at sikre de nationale mindretals rettigheder. Hver 7. europæer tilhører et nationalt mindretal, hvilket typisk betyder, at mindretalsgruppens sprog og kultur adskiller sig fra flertalsbefolkningen, og at gruppen har boet et bestemt sted i flere generationer, men at landegrænserne er flyttet. Mange nationale mindretal har svært ved at bevare deres sprog og kultur.
Gennem en million underskrifter, kan det europæisk borgerinitiativ Minority SafePack nu forpligte EU-Kommissionen til at forholde sig de konkrete forslag, der fremføres i initiativet. Men der er ingen garanti for, at Kommissionen vil omsætte forslagene politisk. Det bekymrer Hans Heinrich Hansen, der mener, at EU burde tage initiativets forslag meget seriøst.
”Hvis man skal følge EU's motto om et Europa, der er forenet i mangfoldighed, bliver man nødt til at tage mindretallene seriøst, og det indbefatter, at man lægger fokus på regionerne frem for staterne. Det foreslår vi også i borgerinitiativet, for det er i regionerne mindretallene er, og det er her, deres rettigheder kan sikres”, siger han.
En styrkelse af regioners beslutningskompetencer vil også styrke et EU, der er ved at falde fra hinanden i takt med at befolkningens fokus på nationalstaterne øges, mener Hans Heinrich Hansen.
”EU har brug for at følge subsidiaritetsprincippet, at beslutninger skal træffes på det lavest mulige politiske niveau. Ellers ender det med, at befolkningen ikke føler sig hørt og at nationalismen, der allerede har medført Brexit, vokser endnu stærkere frem. EU er i en mental krise, og hvis ikke der sker noget, ser det grumt ud for unionen”, siger Hans Heinrich Hansen.
For ham at se må FUEN nu afvente og sondere mulighederne for, hvordan Minority SafePack bedst kan spilles ind i den politiske, krisebetonede kontekst EU befinder sig i.
”Vi skal have dialog i øjenhøjde og bruge Minority SafePack politisk. For mig at se, kan dette borgerinitiativ blive et indspark til løsning af de problemer, EU står over for, og den mentalitetskrise, EU er i”, siger Hans Heinrich Hansen, der ikke ser det som realistisk, at Minority SafePack bliver fremlagt den nuværende Kommission, hvis mandatperiode udløber den 31. oktober 2019.
Læs mere om Minority SafePack på www.minority-safepack.eu.