”EU har haft en fantastisk indflydelse på mindretalsrettigheder”
EU har gjort sine medlemslande mere trygge, og det har gjort, at de har givet deres mindretal bedre forhold. Det sagde forhenværende minister Bertel Haarder (V) i en debat på Folkemødet om mindretalsrettigheder i EU, der blandt andet kom til at handle om Ungarn, romaer og en ny underskriftsindsamling til støtte for Europas mindretal.
”Mindretalsrettigheder er i høj grad et anliggende for EU, og EU har allerede haft en fantastisk indflydelse på mindretalsrettigheder”, sagde Bertel Haarder i debatten, der foregik i Sydslesvig-teltet, og hvor også formand for Europaudvalget Erik Christensen (S), medlem af Sydslesvigudvalget Christian Juhl (EL) og generalsekretær i Sydslesvigsk Forening Jens A. Christiansen deltog.
Jens A. Christiansen henviste til det såkaldte Minority SafePack-borgerinitiativ, som den europæiske mindretalsorganisation FUEN står bag. Lige nu er FUEN ved at samle en million underskrifter i EU for at få EU-Kommissionen til at forholde sig til mindretalsrettigheder og mindretalsanerkendelse.
”Det er ikke let med mindretalsanerkendelse i EU. I det gamle Vesteuropa har vi lande som Grækenland, der ikke giver sit tyrkiske mindretal basale rettigheder i forhold til eksempelvis at bruge deres sprog, og Frankrig anerkender simpelthen ikke nationale mindretal. Og i øst har vi lande som Ungarn, hvor folk med mindretalsbaggrund bliver sat på gaden for at kæmpe for deres rettigheder”, sagde Jens A. Christiansen.
Erik Christensen medgav, at arbejdet for mindretalsrettigheder på EU-niveau er udfordrende.
”Det kan godt være, det er svært at snakke mindretalsrettigheder med et land som Ungarn, men vi har ikke noget alternativ til dialogen. Det ville ikke være nogen løsning at smide Ungarn ud af EU”, sagde han.
Alle paneldeltagere erklærede deres opbakning til MInority SafePack-initiativet, som blev omtalt som en god måde at gøre opmærksom på nationale mindretal i Europa, hvor hver syvende borger tilhører et mindretal.
”Respekt for mindretalsrettigheder er vejen til fred i verden. Derfor skal vi spille på alle tangenter, når det gælder mindretalsrettigheder”, sagde Bertel Haarder.
Nationalstaternes ansvar og forskellige mindretal
Christian Juhl var enig i, at mindretalsanliggender skal tages op på EU-plan, men henviste samtidigt til, at også nationalstaterne bærer et ansvar.
”På Danmarks vegne er jeg flov over, at Folketinget tidligere på ugen vedtog en lov, der straffer tiggeri med to ugers fængsel. Den lov er netop møntet på et mindretal, romaerne, men den løser ikke nogen problemer. Vi fremmer ikke integration ved at smide folk i fængsel”, sagde Christian Juhl med henvisning til den skærpelse af straffeloven som regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vedtog onsdag.
”Vi må skelne mellem nationale mindretal, dem der altid har boet i et område, og så de befolkningsgrupper, der flytter rundt. Derfor er jeg glad for, vi kan kriminalisere utryghedsskabende tiggeri, som den vi har set blandt romaer i København de sidste uger”, sagde Bertel Haarder.
Det fik justits-, kultur- og Europaminister i Slesvig-Holsten Anke Spoorendonk (SSW), der sad blandt tilhørerne, til at blande sig.
”I Slesvig-Holsten er sinti-romaerne et anerkendt mindretal, der er skrevet ind i forfatningen, og det er mennesker der i generationer har boet her. Desuden findes der en opfodring fra EU-Kommissionen om, at medlemslandene skal udarbejde nationale strategier for sinti-romaerne. Det er bare ikke sket”, sagde hun.
Jens A. Christiansen kunne oplyse at anerkendelsen af sinti-romanerne er et kompliceret emne i Europa, hvor de i nogle lande anerkendes som nationale mindretal og i andre ikke er anerkendt.