Flensborg skiller sig ud op til delstatsvalget
Der er noget ved Flensborg, som ikke findes andre steder i Slesvig-Holsten. Flensborg er bi-national, farverig og meget skandinavisk.
Det skriver Zeit Online under overskriften ”Multikulti højt mod nord” op til det slesvig-holstenske landdagsvalg på søndag d. 7. maj.
”AfD (Alternative für Deutscland, red.) har nærmest ikke en chance”, skriver avisen om den gamle danske by, hvor hver femte af de 93.000 indbyggere tilhører det danske mindretal, og hvor man overalt i gader og butikker hører mennesker tale både tysk og dansk. Ydermere findes der i byen en række danske børnehaver og skoler og danske institutioner, og mange danskere kører over grænsen til Flensborg for at handle.
”Den skandinaviske indflydelse er ikke til at tage fejl af”, konstaterer Zeit Online.
I avisens portræt af Flensborg tages der udgangspunkt i flygtningekrisen og de ca. 80.000 flygtninge, der fra september 2015 ankom til Flensborg, der ligger tæt ved den dansk-tyske grænse, fordi de ønskede at komme videre til Sverige. Mange af dem strandede imidlertid i Flensborg, fordi de danske myndigheder ikke tillod dem at passere dansk territorium.
44-årige Daniela Weichert-Thümmel fortæller til Zeit Online, at hun var en af dem, der læste et opslag på Facebook og dukkede op på Flensborg banegård for at hjælpe til med at forsyne flygtningene med mad, tøj og sovepladser.
”Sammenholdet i vores by er stort. Man hjælper og forsøger at løse tingene i fællesskab, siger hun og fortæller om ugerne på Flensborg Banegård: Blandt andet at en ældre dame hver dag kom med 100 æg, og en tyrkisk bager kom med gratis brød. Også brandmyndighederne hjalp til.
Simone Lange (SPD), der er overborgmester i Flensborg, er valgt af en usædvanlig bred kreds af politiske partier: SPD, CDU, de Grønne og De Linke støttede alle hendes kandidatur, blandt andet på grund af hendes flygtningeengagement, hedder det i artiklen i Zeit Online. Selv stammer hun fra Thüringen og begrunder sit engagement med sin DDR-fortid.
”Jeg ved selv, hvordan det er at komme fra et andet land, hvordan det føles at bliv mødt med forbehold, og hvor længe det varer, før man rigtig ankommer”, siger Simone Lange til avisen, og udtrykker ærgrelse over den dansk-tyske grænsekontrol.
”Men vi taber ikke modet. Vi vil samarbejde endnu tættere med vore danske partnere. For vi er en region”, siger Flensborgs overborgmester til Zeit Online.