Flere danske elever vil på udveksling i Sydslesvig
Tilbuddet om at komme en uge til Sydslesvig for at bo hos en familie fra det danske mindretal og gå i en dansk mindretalsskole har i år vakt interesse hos markant flere folkeskoleelever i Danmark end tidligere. Det fortæller Sally Flindt-Hansen, kontorleder for Rejsekontoret i Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der organiserer udvekslingen, til Flensborg Avis.
”Vi er meget glade for de mange tilmeldinger både fra Sydslesvig og Danmark”, tilføjer hun i en mail til Grænseforeningen.
I alt er der i år kommet 163 tilmeldinger fra Danmark, mens 105 elever fra Sydslesvig har ønsket udveksling i Danmark, oplyser Sally Flindt-Hansen til Grænseforeningen. Det er en markant forskel i forhold til tidligere år, hvor de sydslesvigske elever har været i overtal. I 2016 og 2017 var der henholdsvis 110 og 96 tilmeldinger fra Danmark og 145 og 150 fra Sydslesvig.
Udvekslingsprogrammet går ud på at matche elever fra Sydslesvig og Danmark i makkerpar, der sammen tilbringer en hel uge både nord og syd for grænsen. Antallet af tilmeldinger betyder, at cirka en tredjedel af de tilmeldte elever fra Danmark får afslag.
Sally Flindt-Hansen håber dog, at eleverne vil fastholde deres interesse for at komme på udveksling i Sydslesvig.
”Jeg appellerer til deres forståelse, og så arbejder vi på, at de kan deltage næste år”, siger hun til Flensborg Avis.
Stor interesse er skabt af øget indsats
Den store interesse for at komme på udveksling syd for grænsen tilskriver Sally Flindt-Hansen en øget indsats fra Jeppe Pers, projektleder i Grænseforeningen og Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der hele året har oplyst om det danske mindretal i Sydslesvig og reklameret for udvekslingsprogrammet på skoler i Danmark.
”Det er tydeligt, at den indsats har medført de mange tilmeldinger”, siger Sally Flindt-Hansen til Flensborg Avis og uddyber, at hun håber, at der til næste år igen vil være flere sydslesvigske elever, der tilmelder sig elevudvekslingen, når nu de kan se, at alle tilmeldte i år har fået en makker i Danmark.
Elevudvekslingen sker gennem Feriebarn.dk, der er et samarbejde mellem Dansk Skoleforening for Sydslesvig og Grænseforeningen.