Flersprogede skilte skal stoppe afrikansk svinepest
Fødevarestyrelsen og Naturstyrelsen har taget nye midler i brug for at undgå, at den berygtede afrikanske svinepest rammer danske grise. På 32 rastepladser i det sydlige Danmark er der blevet opsat skilte, som på syv forskellige sprog opfordrer dem, der bruger rastepladsen, til at smide deres madaffald ud i de tilgængelige skraldespande.
Den afrikanske svinepest, der ikke rammer mennesker, kan overføres gennem fødevarer, såsom madpålæg, og skiltene skal forhindre, at inficerede madresterne bliver spist af vildsvin.
”Der er tilfælde, hvor sygdommen er rejst meget langt og pludselig er dukket op et nyt sted. Det er sket i Tjekkiet, Warszawa, Budapest og senest i det sydlige Belgien”, siger Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen, til DR.
Vildsvin er meget sky dyr, og der er kun ganske få af dem i Danmark. Alligevel har de to styrelser sat skiltene op for at være på den sikre side.
For ender inficerede madrester på jorden i Danmark og bliver spist af et vildsvin, kan sygdommen sprede sig til den danske svinebestand, og det ville få store konsekvenser for eksporten af dansk svinekød.
”Det er for en sikkerheds skyld. Det kunne jo godt være, de kom på rastepladserne. Bliver et vildsvin smittet med svinepest, får vi store eksportmæssige vanskeligheder”, siger Stig Mellergaard til DR.
Det er særligt mad fra de områder i Polen og Rusland, der har været ramt af afrikansk svinepest, som udgør den største trussel, oplyser Fødevarestyrelsen og Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.
I første omgang er der blevet sat skilte op på 16 rastepladser langs motorvejene mellem Kolding og Padborg og Kolding og Esbjerg. Også på 16 rastepladser langs de tosporede veje op til Grindsted-Varde-området er der blevet opsat skilte, skriver de to styrelser.
Naturstyrelsen har i samme forbindelse også valgt at opsætte nye skraldespande, der er særligt sikrede mod vildsvin.