Første Verdenskrig førte til dansk-tysk grænse
Selv om Danmark ikke deltog i Første Verdenskrig, fik krigen stor betydning både socialt og politisk. Uden Første Verdenskrig er det slet ikke sikkert, at grænsen mod Tyskland ville ligge dér, hvor den ligger i dag, skriver Jyllands-Posten.
”Det mest tydelige og vigtige for Danmark er helt klart Sønderjylland. Det, vi kalder for ”genforeningen”, havde været utænkeligt uden et kæmpestort tysk nederlag i Første Verdenskrig”, siger professor Niels Arne Sørensen, Institut for Historie på Syddansk Universitet og forfatter til bogen Den store krig – europæernes første Verdenskrig til Jyllands-Posten.
Danmark fik sit territoriale udbytte på trods af, at landet slet ikke deltog i krigen, skriver Jyllands-Posten og nævner som eksempel, at store dele af et land som Belgien blev ødelagt af tyskerne under krigen uden at få noget særligt til gengæld for sine ofre.
”Krigen gjorde Danmark større og mindre, men som også internationale forskere har peget på, fik vi i Sønderjylland næsten bizart meget ud af det”, siger Niels Arne Sørensen til Jyllands-Posten og fortsætter:
"Den danske involvering var ikke noget, der kom til at fylde noget i danskernes opfattelse af Første Verdenskrig. I det omfang, man var optaget af det, var det de sønderjyske soldaters krig, som man var optaget af, mens det foregik og senere i 1920’erne og 1930’erne, hvor en hel del erindringsbøger og romaner om emnet udkom”, siger Niels Arne Sørensen til Jyllands-Posten.
Med Versaillestraktaten fra 1919 blev Tyskland pålagt at afstå en række territorier af Første Verdenskrigs sejrherrer, Frankrig, Rusland, Storbritannien og deres allierede, herunder Japan og USA. Tyskland måtte afstå Alsace-Lorraine til Frankrig, Eupen og Malmédy til Belgien, Posten, Vestpreussen og Den Polske Korridor til Polen, mens Memel kom under allieret kontrol og senere blev en del af Litauen.
Efter folkeafstemninger blev Nordslesvig afstået til Danmark fra 15. juni 1920 og dele af Øvreschlesien til Polen. Danzig (Gdansk) blev fristad, mens Saar-området kom under fransk kontrol i en årrække. Tysklands kolonier blev mandatområder under Folkenes Forbund.
Læs artiklen "Den store krig gjorde Danmark større og mindre - og den sætter stadig spor" på Jyllands-Postens hjemmeside (kræver abonnement).