Tilbage til nyhedsliste

Folkemøde med positivt fokus på Tyskland

19. juni 2017

Danmark skal ikke bare udbygge sine politiske forbindelser til Tyskland, men også satse mere på tysk sprog og kultur, og her har mindretallene meget at bidrage med. Sådan lød det enstemmigt fra kulturministeren, Danmarks ambassadør og flere kulturpersonligheder under debatter i Sydslesvig-teltet på Folkemødet.

Folkemødet på Bornholm, der i år blev holdt for syvende gang, sluttede søndag. Traditionen tro var titusindvis af gæster, politikere og meningsdannere taget til Allinge for at debattere alt fra digitalisering til pensionsalder.

Som noget nyt har de sydslesvigske mindretalsforeninger, Sydslesvigudvalget og Grænseforeningen i år haft et fælles telt, Sydslesvig-teltet, med over 20 debatter og events om grænselandet og dets mindretal, men også om Tyskland, der blev omtalt i meget positive vendinger.

”Danmark og Tyskland har en fælles historisk bagage med sig. Vi er influeret, i den måde vi tænker på, af de tyske filosoffer og den tyske dannelsestradition”, sagde kulturminister Mette Bock (LA), i en debat med Danmarks ambassadør i Tyskland Friis Arne Petersen om kulturen og mindretallenes rolle i regeringens Tysklandsstrategi.

Kulturministeren understregede, at hun ser kulturen som det, der binder mennesker sammen og som kommer til udtryk i den måde, man gør tingene på, og at man kan lære meget af hinanden.

”Tag en skole som A.P. Møller Skolen, hvor man tager det bedste fra tyske uddannelsestradition og kombinerer det med det bedste fra dansk og nordisk pædagogisk og didaktisk tradition”, sagde kulturministeren.  

Det var Friis Arne Petersen enig i.

”Jeg tror ikke, der er nogen grænser for, hvor vi kan bruge kulturen i forhold til Tyskland. Vi har et kulturhistorisk skæbnefællesskab med Tyskland, og derfor giver det god mening, at vi har en strategi for Tyskland og ikke for USA eller England”, sagde han under samme debat, der var arrangeret af Sydslesvigsk Forening og Grænseforeningen.

 

Et positivt billede af Danmark

I en anden debat med prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis under overskriften ”Friis og Friis: Mit syn på Tyskland” gjorde Friis Arne Petersen opmærksom på, at Danmark har et meget positivt image i Tyskland, som tyskerne dog mener, også forpligter.

”Vi gør alt det, som tyskerne selv gør, og alt det, som de synes, endnu flere i Europa skal gøre […]. Vi ser ud til at være fremtidssikrede. Derfor synes tyskerne, at Danmark skal tage et større ansvar i Europa”, sagde Friis Arne Petersen med henvisning til blandt andet den i Danmark ret fremskredne digitalisering.

Lykke Friis gav ambassadøren ret og tilføjede, at Danmark må ændre sin udenrigspolitiske orientering, der lige nu i høj grad ligger rettet mod USA og England.

”Danmark bliver nødt til at orientere sig mere sydpå. Og den nationale sprogstrategi er mildest talt en hastesag”, sagde hun i debatten, med henvisning til at tysk ifølge regeringen skal opprioriteres i det danske uddannelsessystem. Debatten var arrangeret af Flensborg Avis.

 

Forelsket i Tyskland

”Kan danskere forelske sig i tysk kultur?” Sådan lød spørgsmålet i en anden debat med fokus på Tyskland med formand for Europabevægelsen Stine Bosse, europakorrespondent hos Politiken Peter Wivel, journalist Torben Steno og operasanger Peter Lodahl, som Copydan Verdens TV, Dansk-Tysk Handelskammer og Den Tyske Ambassade havde arrangeret i Sydslesvig-teltet.

I panelet herskede der enighed om, at danskere både kunne og burde forelske sig i tysk kultur.

”Ingen aviser er så gode som de tyske aviser. Hvis vi vil vide noget om, hvordan verden hænger sammen, skal vi læse tyske aviser og sætte os ind i tysk tankegang”, sagde Peter Wivel.

”Man bliver fyldt med meget skrald fra nyhedsformidlingen i England”, supplerede Stine Bosse, der også understregede vigtigheden af at lære tysk, hvilket de andre paneldeltagere var enige i.

”Jeg synes, tysk er et sexet sprog. Tysk har så mange skønne nuancer”, sagde Peter Lodahl.

Peter Wivel understregede, at det også er vigtigt, at kærligheden bliver gengældt.

”Hvis almindelige tyskere skal købe danske varer, skal de også have en kærlighed til Danmark”, sagde han, og understregede, at Danmark skal passe på sit gode image i Tyskland, især når det kommer til populistiske udmeldinger i indvandrer- og integrationsdebatten.

Det gav Stine Bosse ham ret i.

”Vi skal se os selv i spejlet i de her tider og se, hvad det er vi ser. Tyskland er ganske chokeret”, sagde hun.