Forslag om grænsehegn vækker debat i Tyskland
Det har ført til omtale i de tyske medier, at Anders Vistisen, Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, har foreslået et grænsehegn med pigtråd ved den dansk-tyske grænse lig grænsehegnet mellem Ungarn og Serbien.
Det har ført til omtale i de tyske medier, at Anders Vistisen, der er Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, ønsker at kopiere grænsehegnet mellem Ungarn og Serbien ved den dansk-tyske grænse. Grænsehegnet i Ungarn er tre meter højt og forsynet med pigtråd, bevægelsessensorer og overvågningskameraer og dækker en strækning på 176 kilometer og har kostet, hvad der svarer til 4 millarder kroner.
”Vi er meget begejstrede i Dansk Folkeparti over det, vi har oplevet i Ungarn. Modellen er en-til-en den, som vi forslår, at man indfører mellem Danmark og Tyskland”, sagde Anders Vistisen til Politiken mandag efter at have været på studietur til grænsen mellem Ungarn og Serbien.
Reaktionerne på dette forslag har ikke ladet vente på sig i de tyske medier.
Avisen Die Welt skriver under overskriften ”Dansk Folkeparti kræver grænsehegn til Tyskland” tirsdag om Vistisens forslag og kobler dette sammen med Søren Espersens udtalelser om et ”Danmark til Ejderen” bragt på DK4 i et interview med Sigfried Matlok i februar måned i år.
”For nylig har Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, fundet det ønskeligt med territoriale forandringer mellem Danmark og Tyskland. Espersen opfordrede det danske mindretal i det slesvig-holstenske nord til i fremtiden at gå ind for Slesvigs enhed. Dette førte til, at der først og fremmest i Tyskland opstod bestyrtelse”, skriver Die Welt.
Også Focus Online, tv-stationen NDR og avisen SHZ har omtalt Anders Vistisens forslag. På Facebook findes der dog også opbakning til Dansk Folkepartis forslag. En kommentar til en artikel på Focus Online Politiks Facebook-side har således fået 477 likes:
”Uha, uha, er danskerne nu også højreorienterede? Sådan som tjekkerne og polakkerne? Jeg kan forstå ethvert land, som målrettet vil kontrollere, hvem der kommer som indvandrere. Jeg lader heller ikke hvem som helst, komme ind i mit hus”, skriver Dave Leeland i kommentaren.
Dansk Folkepartis ordfører, Martin Henriksen, siger i en kommentar til Flensborg Avis.
”Man skal ikke lade være med at gøre noget, fordi forbundskansleren ser sig sur på Danmark, eller der kommer nogle overskrifter i tyske medier. Det er en ualmindelig dårlig måde at drive politik på, hvis vi skulle lade være med at gøre noget, som vi tror på er rigtigt, fordi nogen mener, det giver Danmark dårlig omtale i udlandet”, siger Martin Henriksen, der oplyser til Flensborg Avis, at det ikke er den generelle holdning i Dansk Folkeparti at opføre et grænsehegn på den dansk-tyske grænse.
Også i grænselandet har Anders Vistisens forslag vakt opsigt.
”Ærlig talt synes vi ikke længere, det er sjovt med de udmeldinger, der kommer fra 2. række i Dansk Folkeparti”, siger pressetalsmand Clemens Teschendorf på vegne af Flensborgs overborgmester Simone Lange til Flensborg Avis tirsdag.
”Avispapir koster penge”
Kim Andersen (V), der er formand for Sydslesvigudvalget, har været på besigtigelsestur i Sydslesvig samtidig med, at Anders Vistisen fremkom med sit forslag. Han siger til Flensborg Avis onsdag, at Vistisens udsagn taler for sig selv og tilføjer:
”Avispapir koster også en del penge – og måske burde Flensborg Avis overveje lidt nøjere, hvad man bruger avispapir til”, og fortsætter.
”Selvfølgelig skal debatten udfolde sig – men den skulle gerne være præget af en vis seriøsitet”, siger han.
Chefredaktør Jørgen Møllekær skriver i en leder i Flensborg Avis i dag onsdag:
”Skulle vi ikke bare forbigå den slags tåbelige udtalelser med dyb og andægtig tavshed. Det hverken kan eller skal vi. Dansk Folkeparti har betydelig indflydelse på den førte politik i Danmark, ikke mindst på udlændingeområdet. Når man samtidig er det parlamentariske grundlag for den aktuelle mindretalsregering og i øvrigt har opbakning fra 15-20 procent af vælgerne, så vedrører det os alle sammen, hvad dette parti går rundt og mener”.