Tilbage til nyhedsliste

Fortsat grænsekontrol får lunken modtagelse i grænselandet

10. oktober 2016

Den danske regering ønsker at fortsætte paskontrollen ved den dansk-tyske grænse. Men det er ikke i grænselandets interesse, lyder det fra både det danske og det tyske mindretal.

Jens A. Christiansen, der er generalsekretær i Sydslesvigsk Forening, er kritisk over for regeringens planer om at søge EU-kommissionen om lov til at forlænge den nuværende grænsekontrol, når tilladelsen hertil udløber den 12. november i år.

”Her i grænselandet er vi kun interesseret i fri bevægelighed inden for EU, og det betyder ingen grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Men vi må respektere den danske regerings vurdering af, at der er behov for lukkede grænser,” siger Jens A. Christiansen.    

Heller ikke Hinrich Jürgensen, der er formand for det tyske mindretals hovedforening, Bund Deutscher Nordschleswiger, er særligt begejstret for planen om fortsat grænsekontrol.  

”Jeg synes, det er trist og frustrerende med grænsekontrollen. Det har været meget svært at nedbryde grænsen i folks hoveder, som har været en væsentlig barriere for f.eks. det grænseoverskridende arbejdsmarked i vores region, og nu bygger grænsekontrollen den langsomt op igen”, siger Hinrich Jürgensen.

Grænsekontrollen er et enormt ressourcespild og ren symbolpolitik, der både bremser udviklingen i grænselandet og tegner et negativt billede af Danmark udadtil, siger Hinrich Jürgensen, der understreger, at der er tale om hans egen holdning til emnet, selvom han fornemmer, at et flertal af det tyske mindretal er kritisk over for grænsekontrollen.

Kontrollen ved grænsen til Tyskland blev indført den 4. januar i år og er siden blevet forlænget seks gange. Udlændingeminister Inger Støjberg (V) vil på torsdag ved et EU-ministermøde i Luxemburg drøfte sagen med kollegaer fra Tyskland, Sverige og andre EU-lande, der har indført midlertidig grænsekontrol. Hun ønsker en fælles henvendelse til EU-kommissionen om fortsat tilladelse til grænsekontrol. I forrige uge blev 66.000 personer kontrolleret ved grænsen, hvoraf kun 42 blev afvist. Det skriver DR Nyheder.