Tilbage til nyhedsliste

Golden Days i København markerer 30-året for Berlinmurens fald

30. august 2019

I år er det 30 år siden, at Berlinmuren blev væltet, og det markerer den kulturhistoriske festival Golden Days den 6.-22. september i København. Festivalen indledes med en åbningskongres i Københavns Universitets festsal, hvor bl.a. Lech Walesa, der var fagforeningsleder i 1980’ernes Polen og senere blev Polens præsident, og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager.

Ifølge festivaldirektør Svante Lindeburg er det højaktuelt at se tilbage på 1989 og undersøge, hvad vi kan lære af begivenheden, der bl.a. blev startskuddet til genforeningen af Øst- og Vesttyskland samt afslutningen på Den Kolde Krig. Han mener, at murnedrivningen varslede åbenhed, fællesskab og forandring, men at vi i dag lever i en individualiseret virkelighed uden modet til at handle.

”Har vi glemt, at grænser, positioner og værdier ikke er mejslet i sten, men kan formes, ændres og udfordres? 1989 var et opråb – et opråb som Golden Days gentager nu 30 år senere, hvor hele den kulturhistoriske festival dedikeres til det historiske vendepunkt. Kan 1989 inspirere os til at genfinde troen på de store fællesskaber, på hinanden og på en verden med færre – ikke flere – mure?”, spørger han retorisk i pressemeddelelsen.

I åbningskongressen, der har overskriften ”Mauerfall – Europa 1989-2019”, deltager også Uffe Ellemann-Jensen, der var dansk udenrigsminister fra 1982-93, professor Rebecca Adler-Nissen, Lykke Friis samt den tyske historiker og forfatter Simon Strauss.

I løbet af festivalen, der består af mere end 150 arrangementer i hele hovedstadsområdet, vil der desuden bl.a. være samtaler med danske politikere fra 1980’erne, 80’er-inspirerede fællesmiddage, filmvisninger, fitnesstimer, samt en messe for retrospil. På Bryghuspladsen ved arkitektur og designhuset BLOX kan man desuden opleve et stykke af Berlinmuren, der oprindeligt stod på Potsdamer Platz. Det sker som en del af udstillingen ”Berlinmuren kommer”. Murstykket har en højde på 3,6 meter og vejer 2,5 tons.

I forlængelse af festivalen vil murstykket i oktober og november blive sendt til Odense, Aarhus og Aalborg. Ifølge festivalen er formålet med murrundturen at bringe historien helt tæt på publikum og starte samtaler om mure, grænser og barrierers beskaffenhed. Forud for den officielle dato for 30-året for Berlinmurens fald, den 9. november, vil murstykket komme tilbage til København, hvor man til og med februar måned kan opleve det på Nationalmuseet.

Se det fulde program på goldendays.dk