”Grænseforeningen vil gerne tættere på det danske mindretal”
I lørdags blev den årlige Sydslesvigkonference afholdt på Christianslyst. Formålet var at give mindretallets foreninger mulighed for at komme i kontakt med deres bagland. Grænseforeningens formand Jens Andresen holdte oplæg om foreningens fremtid efter 2020. I oplægget slog Jens Andresen Grænseforeningens formål fast.
”Vi er en støtteorganisation for Jer, det danske mindretal i Sydslesvig, og vores støtte består først og fremmest i at være oplysende om forholdene i det dansk-tyske grænseland”, sagde han til de knap 100 fremmødte på Sydslesvigkonferencen.
Samtidig slog han fast, at Grænseforeningen, som i 2020 fylder 100 år, ikke kommer til at ændre formålsparagraf eller navn, men at der er en proces i gang, hvor Grænseforeningen vil forny sig selv.
”Vi mener ikke, at vi skal starte en ny forening, men vi skal lægge strategier for Grænseforeningen, således at den arbejder og fungerer i overensstemmelse med de nuværende danskeres behov for denne forening. Altså de danskere, der lever i dag såvel i Sydslesvig som i Danmark”, sagde Jens Andresen.
En af der måder, som Grænseforeningen vil komme tættere på det danske mindretal i Sydslesvig, er ved at lære dem bedre at kende. Derfor har Grænseforeningen besluttet at få foretaget to meningsundersøgelser i henholdsvis Danmark og Sydslesvig. Meningsundersøgelsen i Danmark, skal blandt andet klarlægge danskernes viden om grænselandet.
Det er analyse- og konsulentvirksomheden Moos-Bjerre som skal stå for undersøgelserne. Det er samme virksomhed, som i 2017 fremlagde undersøgelsen: Sydslesvigs bidrag til Danmark.
”Oplysningsopgaven er således vores hovedopgave, og skal vi løse den fornuftigt i de kommende 30 år, er det nødvendigt at vide, hvad vidensniveauet er i den danske befolkning omkring forholdene i grænselandet”, sagde Jens Andresen og bad om det danske mindretals opbakning.
”Jeg håber, at I forstår, at vi i Grænseforeningen gerne vil tættere på Jer, det danske mindretal i Sydslesvig”.