Grænsekontrol kan fortsætte
Den danske regering har fået tilladelse til at forlænge grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse foreløbig frem til november 2016.
Det er resultatet, efter at de 28 stats- og regeringschefer i Det Europæiske Råd torsdag sagde ja til EU-Kommissionens forslag om at forlænge grænsekontrollen i seks måneder i Danmark og fire andre Schengenlande: Tyskland, Østrig, Sverige, Norge.
Det er især Grækenland, der har haft problemer med at kontrollere landets grænser, hvilket har ført til, at flygtninge og migranter er rejst videre i EU.
”De græske myndigheder har gjort en stor indsats, men så længe, der er alvorlige mangler i landets grænsekontrol, bliver vi nødt til at opretholde kontrol ved nogle af EUs indre grænser. Dette stemmer helt overens med vores overordnede plan om at vende tilbage til normale tilstande inden for Schengenområdet, når vi når november måned”, siger næstformand i EU-Kommissionen, Frans Timmerman, i en pressemeddelelse.
Beslutningen betyder, at der fortsat vil blive udført stikprøvekontrol af politi og hjemmeværnsfolk ved de dansk-tyske grænseovergange og ved færgerne til Rødby og Gedser.
Meddelelsen om, at grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse bliver forlænget, bliver roligt modtaget i grænselandet, hvis man skal tro facebookgruppen, Flensbook, for danskere i Flensborg, som Flensborg Avis citerer.
”Jeg synes faktisk, det er godt. Godt at der bliver passet på Danmark”, skriver Vivian Hede Jacobsen. Om politiets indsats lyder det: ”De gør et godt stykke arbejde. Kan kun tage hatten af for deres evige smil og gode humør”, skriver Thorbjørn Jespersen.
Der er dog også en vis tristhed at spore over den fortsatte grænsekontrol blandt nogle af kommentarerne: ”Os der lever i grænselandet er kede af kontrollen. Ikke fordi den gør noget, men fordi den deler os i to”, skriver Flemming Schmidt.
Schengen-reglerne giver mulighed for, at grænsekontrollen kan forlænges i op til to år fra 4. januar, hvor Danmark første gang indførte grænsekontrol.