Grænsekontrol til debat i Flensborg
Grænsekontrol, højrepopulisme og integration af flygtninge var de dominerende emner, da den tyske avis ”taz” afholdt debatmøde i Flensborg onsdag. ”taz on tour” kalder avisen sine debatmøder, der bliver afholdt rundt omkring i Tyskland forud for det tyske forbundsdagsvalg i september. I denne uge var turen kommet til Flensborg.
Både tyskere og danskere, flertal og mindretal, var blandt deltagerne ved debatmødet, der blev afholdt på Otseeschule i Flensborg. Et indledende spørgsmål fra ”taz” lød: Hvor åben er grænseregionen i Flensborg?
Katrine Hoop, der er projektleder for "Oplev Sydslesvig" og en af initiativtagerne bag ”Refugees Welcome”, der modtog flygtninge på Flensborg banegård i efteråret 2015, da flygtningestrømmen satte ind for alvor, rettede en skarp kritik mod den danske grænsekontrol.
”Grænsekontrollen […] er for mig et udtryk for en ny politisk udvikling i Europa, som jeg er ret bekymret for”, sagde Katrine Hoop ifølge ”taz”.
Katrine Hoop rettede ifølge Flensborg Avis en særlig kritik mod højrepopulismen i Danmark, og mente, at Danmark ikke krævede integration men assimilation. Både Katrine Hoop, Flensborgs overborgmester Simone Lange (SPD) og andre deltagere berettede om besværligheder ved den dansk-tyske grænse for mennesker med migrationsbaggrund.
”Man kan ikke tale om bare en lille smule diskrimination”, sagde Simone Lange.
Denne kritik af Danmark, der også fandt genklang blandt nogle af de øvrige deltagere, fik Stephan Kleinschmidt, der er byrådsmedlem i Sønderborg for det tyske mindretalsparti Slesvigsk Parti, til at protestere.
”Jeg kan ikke acceptere, at der her bliver sagt, at velkomstkulturen stopper ved grænsen. Den fortsætter også nord for grænsen”, sagde han ifølge Flensborg Avis.
Martin Klatt, der er grænseregionsforsker ved Syddansk Universitet, sagde ifølge ”taz”.
”Vi er jo egentlig ikke så forskellige, men dog en smule. Forskellene bliver lige nu gjort tydelige med grænsekontrollen, der er udtryk for symbolpolitik. Ligesom med den magtesløshed, man føler i lokalpolitikken her. Mod de beslutninger, der bliver truffet i København, kan man ikke stille meget op”, sagde han.
Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), stillede sig uforstående over for det modsætningsforhold, der blev tegnet på debatmødet mellem Danmark og Tyskland.
”Det lyder, som om der er modsætninger mellem Tyskland og Danmark. Men grænsekontrollen har ikke ændret ved det tysk-danske forhold. Det ville gøre mig trist, hvis jeg i aften skulle køre hjem med en vished om, at menneskene i Flensborg tænker det samme som dem i salen her i aften”, sagde Thomas Andresen ifølge Flensborg Avis.
Katrine Hoop understregede herefter, at hendes kritik ikke skulle høres som et udtryk for en modsætning mellem dansk og tysk, men derimod var den rettet mod fælles udfordringer for grænseregionen.
Flensborgs overborgmester, Simone Lange, lagde vægt på, at den dansk-tyske grænseregion skal intensivere samarbejdet.
”Vi må knytte yderligere bånd mellem Danmark og Tyskland, og det må vi gøre på alle områder. For jo flere fælles bånd vi har, jo sværere bliver det at kappe dem”, sagde Simone Lange ifølge Flensborg Avis.