Tilbage til nyhedsliste

Grænselandet på UNESCOs liste

13. juni 2016

Mindretallene i det dansk-tyske grænseland skal frem mod 2020 på UNESCOs liste over immateriel (uhåndgribelig) kulturarv. Det foreslog kulturminister Bertel Haarder ved et debatmøde på De Danske Årsmøder i Sydslesvig i weekenden.

Under et debatmøde lørdag på Flensborghus opfordrede Bertel Haarder det danske mindretal i Sydslesvig til at byde ind med sit bidrag til den Danmarkskanon, som han lancerede i sidste uge om det særligt danske. Men kulturministeren gik et skridt videre og sagde, at forholdet mellem flertal og mindretal i grænseregionen ”egentlig hører til” på UNESCOs liste.

”Hvad nu hvis grænselandet og forholdene her kan formuleres, så der sættes fokus på det dansk-tyske forhold. Jeg er overbevist om, at det kvalificerer til en plads på listen over kulturskabte værdier”, sagde Bertel Haarder.

En strålende idé

Jens A. Christiansen, der er generalsekretær i Sydslesvigsk Forening, der var ordstyrer på debatmødet lørdag, er begejstret for kulturministerens idé.

”Det er en strålende idé, som vi i det danske mindretal vil forfølge. Vi har ikke selv tidligere tænkt på det, men det vil være til stor gavn, hvis den dansk-tysk mindretalsmodel i grænselandet kan ophøjes til immateriel kulturarv”, siger Jens A. Christiansen og understreger, at han vil tage et fælles initiativ sammen med det tyske mindretal, der var repræsenteret som gæster på debatmødet ved Hinrich Jürgensen og Uwe Jessen, der er henholdsvis formand og generalsekretær i Bund Deutscher Nordschlewiger (BDN).

”Vi vil begynde med at beskrive den dansk-tyske grænselandsmodel, og så vil vi gå videre derfra. Det er klart, at vi skal arbejde frem imod en optagelse på Unescos liste frem mod 2020 og markeringen af 100-året for grænsedragningen”, siger Jens A. Christiansen.

Hinrich Jürgensen udtrykte også begejstring for kulturministerens idé på debatmødet til den tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger, siger han.

”Haarder har forsikret mig om, at han vil tage sagen op med den tyske regering for at undersøge, om vi kan nå det inden 2020.  Godt nok fejrer man i Tyskland ikke folkeafstemningen for 100 år siden, for man tabte jo Første Verdenskrig og Nordslesvig. Men der er dog alligevel meget at fejre. På begge sider af denne grænse, der blev en realitet efter folkeafstemningen, lever mennesker i dag og på trods af Anden Verdenskrig fredeligt med hinanden. Hvis vi ser på Europa i dag, er vi i grænselandet virkelig et forbillede”.

Immateriel kulturarv

UNESCOs Verdensarvsliste, World Heritage List, er udarbejdet på grundlag af den internationale UNESCO-konvention om beskyttelse af verdens kultur- og naturarv og blev ratificeret af Danmark i 1979. Den omfatter over 100 verdensarvssteder. Danmark har otte steder på listen. Sidste år blev Christiansfeld og parforcejagtlandskabet i Nordsjælland optaget på listen.

Siden 2008 har Unesco yderligere opført den mere uhåndgribelige kulturarv på en liste over immateriel kulturarv. Det er denne liste, som kulturminister Bertel Haarder nu foreslår, at mindretallene i det dansk-tyske grænseland skal optages på.

Det er Kulturstyrelsen og Dansk Folkemindesamling, der koordinerer arbejdet med den immaterielle kulturarvsliste. Indtil videre har Danmark ikke indsendt forslag til listen.