Tilbage til nyhedsliste

Grænselandets store stemme er død

6. november 2017

Grænselandet har mistet en stor kulturhistorisk stemme. Efter længere tids sygdom afgik grænselandsekspert, kulturhistoriker og forhenværende museumsinspektør Inge Adriansen den 27. oktober ved døden. Hun blev 73 år gammel.

Inge Adriansen viede sit arbejdsliv til grænselandets kulturhistorie. Hun nåede at være ansat på Sønderborg Slot - Museum Sønderjylland i 45 år. Hun kom dertil som projektmedarbejder i 1969 for at planlægge markeringen af genforeningen i 1970 og gik på pension i 2014. Gennem sit virke blev hun kendt som en vigtig kulturel stemme i grænselandet, hvor hun særligt beskæftigede sig med forståelsen af danske symboler og national identitet. 

Desuden har Inge Adriansen i særlig grad været med til at nedbryde fjendebilleder mellem dansk og tysk, mener generalsekretær i Grænseforeningen Knud-Erik Therkelsen.  

”Det er et enormt tab for grænselandet. Hun var et af de flittigste mennesker i formidlingen af grænselandets historie, hvilket ses gennem hendes store og kompetente forfatterskab. Men noget af det grænselandet vil savne mest, er hendes egne meningers mod i forhold til grænselandets fremtid som et område med gensidig respekt mellem dansk og tysk”, siger han.

Inge Adriansen var ikke oprindeligt fra Sønderjylland, men hun har haft hjemme i regionen, siden hun som ung kulturhistoriker flyttede dertil fra København. Det var ikke meningen, at hun ville bruge hele sit arbejdsliv på Sønderborg Slot, men hun blev betaget af den smukke natur og ikke mindst af den stærke historie, som blev ved med at forundre hende. Det sagde hun til Kristelig Dagblad i 2015.

På trods af sin sygdom fortsatte Inge Adriansen med at være aktiv som kulturhistoriker. Hun har både holdt foredrag og skrevet bøger. Hendes seneste bog Als og Sundeved: Mad, mennesker & måltider udkom så sent som i oktober i år. Den føjer sig til hendes omfattende forfatterskab med over 20 udgivelser.