Tilbage til nyhedsliste

Hvem er vi? Fodbold-VM er med til at give et svar

8. juni 2018

Når ”kong Christian” alias anfører Christian Eriksen løber på grønsværen i den russiske provinsby Saransk lørdag den 16. juni kl. 18, vil op mod en million danskere heppe på de rød-hvide nationalhelte hjemme foran tv. Når danskerne går så højt op i fodbold har det en simpel forklaring: Sport er nemlig moderne stammekrig, hvor sammenholdet styrkes, og fjenden er nem at identificere. Det mener idrætshistorikere, der er interviewet i det nye nummer af magasinet Grænsen.

”Er der noget, der får nationalfølelsen frem, så er det krig. Når vi spiller fodbold, leger vi på en måde krig. Det er os mod de andre”, siger Verner Møller, der er forskningsleder og professor i idræt på Instituttet for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

”Ikke mindst takket være medierne, er det blevet muligt at skabe fællesskab om sportsbegivenheder, der finder sted også langt væk. I takt med at vi i stigende grad føler os usikre på grund af globalisering, flygtningestrømme og ny teknologi, har vi sporten at samles om”, sige han.

Hans Bonde, der er professor ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, skal kommentere Danmarks indledende VM-kamp på den store scene på Folkemødet på Bornholm lørdag sammen med prorektor Lykke Friis, Københavns Universitet, siger:

”Især siden nederlaget i 1864 har sport været uhyre vigtig i nationsopbygningen herhjemme. (…) Vi gik fra at være et imperium, om end et mindre et af slagsen, til at blive en småstat. I dag hviler arven fra 1864 stadig over os. Danmark bliver aldrig en økonomisk eller militær stormagt. Men vi danskere kan markere os på andre måder. Og der er fodbold og andre idrætsgrene et fantastisk middel”, siger Hans Bonde.

Læs hele artiklen i det seneste nummer af magasinet Grænsen, der har temaet ”Sport og national identitet”.