Hvor længe fortsætter grænsekontrollen?
EU-Kommissionen indstillede onsdag, at Danmark og fire andre lande i Schengen-samarbejdet fortsætter grænsekontrollen i endnu tre måneder, frem til 12. maj 2017. Men hvor længe kan grænsekontrollen fortsætte?
Spørgsmålet er blevet stillet løbende, siden Danmark indførte grænsekontrol 4. januar 2016. Foruden Danmark har Tyskland, Østrig, Sverige og Norge ad flere omgange fået tilladelse til at forlænge grænsekontrollen med tre måneder. Det er sket med henvisning til, at det under særlige omstændigheder er tilladt for Schengen-lande at genindføre grænsekontrol midlertidigt, dog i maksimalt to år.
Grænsekontrollen blev oprindeligt iværksat som følge af de store flygtningestrømme, der i september 2015 begyndte at komme til Europa. Omkring 50.000 asylansøgere er i øjeblikket strandet i Grækenland, herunder en del på de græske øer. De fleste ønsker at komme videre til Nordeuropa. Samtidig er antallet af asylansøgere til Danmark og Sverige faldet drastisk. Der ankommer i øjeblikket ugentligt 50 asylansøgere til den dansk-tyske grænse.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fastholder dog, at det er afgørende at få grænsekontrollen forlænget på ubestemt tid.
”Der er stadig et meget højt indrejsetal i det sydlige Europa, og samtidig lever vi i en tid med en reel terrortrussel […]. Indtil der er styr på de ydre grænser i Europa, er det afgørende for os at få forlænget grænsekontrollen […]. Danmark har grænsekontrol lige så længe, det er nødvendigt at have grænsekontrol. Og det vil jeg vurdere er en rum tid endnu”, siger hun til Ritzau.
”Den fri bevægelighed vender tilbage”
Poul Skytte Christoffersen, der er tidligere topdiplomat i EU, siger til Politiken, at han har svært ved at forestille sig, at EU-Kommissionen vil tillade, at EU-landene indfører permanent grænsekontrol.
”Det kan godt være, at vi skal om på den anden side af det tyske kanslervalg (til efteråret, red.). Grundlæggende tror jeg ikke på, at Angela Merkel ønsker at opretholde grænsekontrollen. Derfor er mit bud, at den fri bevægelighed inden for Europas grænser vender tilbage i løbet af 2017”, siger han til avisen.
Han peger på, at det er lykkedes at sætte en stopper for trafikken til de græske øer efter EU's indgåelse af en tilbagesendelsesaftale med Tyrkiet. I 2015 var Balkanruten den foretrukne rute, men i dag krydser langt hovedparten af flygtninge og migranter Middelhavet fra Libyen til Italien. EU forsøger i øjeblikket at få en tilbagesendelsesaftale bragt på plads med flere afrikanske lande. Ifølge Poul Skytte Christoffersen er der en ”vis bevægelse og succes i forhandlingerne”, skriver Politiken. Derfor tror han heller ikke, at EU vil fortsætte med at forlænge grænsekontrollen.
Danmark og de øvrige lande i Schengen-samarbejdet er forpligtet til at rette sig efter EU's afgørelse. I Danmarks tilfælde ville en fastholdelse af grænsekontrollen i strid med reglerne betyde, at Danmark ryger ud af Europol, som den danske regering lige nu forsøger at få en særaftale om.
EU-Kommissionens anbefaling om at forlænge den midlertidige grænsekontrol træder formelt først i kraft, når Ministerrådet har godkendt indstillingen.