Knud-Erik Therkelsen har moderniseret Grænseforeningen
Der Nordschleswiger har spurgt en række nøglepersoner om Knud-Erik Therkelsens betydning gennem 18 år som generalsekretær for Grænseforeningen.
Idérig, engageret og aldrig bange for at gå ind i en svær debat. Sådan lyder det fra samarbejdspartnere om Knud-Erik Therkelsen, der med udgangen af februar måned går på pension som generalsekretær for Grænseforeningen efter 18 år på posten.
Foto: Thomas Tolstrup
Idérig, engageret og aldrig bange for at gå ind i en svær debat.
Sådan lyder det om Knud-Erik Therkelsen, der med udgangen af februar måned går på pension som generalsekretær for Grænseforeningen efter 18 år på posten. De rosende ord kommer fra en række nøglepersoner, som det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger, har talt med lørdag den 22. januar i anledning af Knud-Erik Therkelsens afgang.
Jens Andresen, Løgumkloster, der var formand for Grænseforeningen 2016-2020, siger til Der Nordschleswiger.
”Jeg har oplevet Knud-Erik som en stor kender af grænselandet. Han har ført utallige idéer ud i livet og tænker meget kreativt. For en bestyrelse er det en sand luksus at kunne vælge mellem så mange forslag.”
Gitte Hougaard-Werner, der er formand for det danske mindretals kulturorganisation, Sydslesvigsk Forening (SSF), siger til Der Nordschleswiger:
”Knud-Erik har været utrættelig i sin kamp for at udbrede kendskabet til mindretallet i Danmark. Vi har haft et godt samarbejde, og han har opbygget og plejet tætte kontakter til vores foreninger. Personligt sætter jeg stor pris på ham.”
Dog har Gitte Hougaard-Werner et forbehold over for den kurs, som Knud-Erik Therkelsen allerede fra sin ansættelse i 2004 har udstukket sammen med den daværende, nu afdøde formand Finn Slumstrup under mottoet ’For en åben danskhed’, ligesom hun udtrykker uenighed i, at Grænseforeningen har åbnet sig over for andre minoriteter i Danmark. Senest har en bog om Grænseforeningens Kulturmødeambassadører givet anledning til en debat om bindestregsidentitet, som har udløst heftige kontroverser i det danske mindretal.
”I dette spørgsmål er jeg ikke enig med ham”, siger Gitte Hougaard-Werner til Der Nordschleswiger.
Biskop Peter Skov-Jakobsen, der har været formand for Grænseforeningen siden 2020, siger til Der Nordschleswiger:
”Knud-Erik er en, der brænder for sagen. Han har bevæget sig fra en traditionel forståelse af det nationale til en bredere forståelse. Han lever Grænseforeningens motto: ’For en åben danskhed’”.
Peter Skov-Jakobsen ser dette som et resultat af Knud-Erik Therkelsens tid som elev og siden lærer på Rønshoved Højskole og ikke mindst tiden som forstander på Højskolen Østersøen i Aabenraa fra 1993.
”Da Knud-Erik begyndte som forstander på Højskolen Østersøen var det tyske meget fremmed for ham. Men hans åbenhed og nysgerrighed har betydet, at han har udviklet en klar forståelse for det”, siger Peter Skov-Jakobsen til Der Nordschleswiger.
Hinrich Jürgensen, der er formand for det tyske mindretals organisation, Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), siger til Der Nordschleswiger.
”Han har med sikkerhed åbnet Grænseforeningen over for os. Gennem årene har vi haft et fantastisk samarbejde og ført mange forskellige projekter ud i livet.” Senest har Hinrich Jürgensen holdt festtale ved Grænseforeningens 100-års jubilæum, der blev afholdt i 2021.
Peter Skov-Jakobsen siger afslutningsvis til Der Nordschleswiger:
”Som formand for Grænseforeningen vil jeg selvfølgelig savne ham, sådan som man altid savner engagerede personer. Men jeg glæder mig også til samarbejdet med en nye leder. Jeg er Knud-Erik dybt taknemmelig for, at jeg har lært grænselandet at kende fra hans synsvinkel. Han har en hjertelig forståelse af mindretallene nord og syd for grænsen og i hele Europa. For ham er der ingen modsætning mellem et nationalt udgangspunkt og den naturlige dobbelthed, der er mellem to sprog og to kulturer.”
-
Knud-Erik Therkelsen: ”Det nationale skal ikke overlades til ekstremister”
Knud-Erik Therkelsen er interviewet i Der Nordschleswiger i anledning af, at han går på pension som generalsekretær i Grænseforeningen med udgangen af februar
At være sig det nationale bevidst og at være åben over for mindretal står ikke i modsætning til hinanden for Knud-Erik Therkelsen, der med udgangen af februar går på pension efter 18 år som generalsekretær for Grænseforeningen.
Det fortæller han i et interview, der blev bragt søndag den 23. januar i Der Nordschleswiger. I interviewet fortæller han om sit liv som forstander på Højskolen Østersøen, hvor han i mødet med de tyske lærere fik en anden forståelse af sin egen nationale baggrund og af livet i det dansk-tyske grænseland samt de nationale mindretal i grænselandet og mindretal i det hele taget. I interviewet betoner han, at han er dansker, men dansker med en åbenhed over for andre, sådan som det også kommer til udtryk i Grænseforeningens motto: ’For en åben danskhed’.
I interviewet har han på et stykke papir skrevet en sætning ned, som han har hørt fra en norsk nationalismeforsker. Sætningen lyder: ”Det nationale bliver monopoliseret af ekstremister, hvis de moderate negligerer det.” Efter hans mening er netop det sket i Danmark gennem de seneste 20 år, siger han til Der Nordschleswiger:
”De moderate har ikke taget det nationale alvorligt, men gjort Dannebrog, Højskolesangbogen og Grundtvig latterlig. Det har givet et rum for de rabiate. For mig er det vigtigste, at vi får ændret danskhed fra at være ensbetydende med selvtilfredshed, lukkethed og indadvendthed til at være ensbetydende med udadvendthed. Vi har brug for en ny forståelse af det nationale”, siger Knud-Erik Therkelsen til Der Nordschleswiger.”
Flere nyheder: