Korrespondent: Tysk regeringskrise er Danmarks krise
Danmark og Tysklands øvrige europæiske partnere skal ikke ønske sig, at Angela Merkel (CDU) må danne en mindretalsregering. For en tysk mindretalsregering vil skabe stor usikkerhed i EU, skriver Berlin-korrespondent Peter Wivel tirsdag i en klumme i Politiken.
Sidste mandag trak Tysklands liberale parti FDP sig fra flere ugers forhandlinger om en bred koalition med det konservative CDU/CSU og De grønne. Det har vagt bekymring i Tyskland, men bør også bekymre resten af Europa, skriver Peter Wivel i Politikken.
”Ingen og slet ikke EU kan være interesseret i, at Tyskland får sin første mindretalsregering siden forbundsrepublikkens dannelse i 1949”, skriver han.
Siden forbundsrepublikkens dannelse har Tyskland bestræbt sig på, at være forudsigelige og pålidelig i forhold til deres europæiske samarbejdspartnere. Derfor er der ifølge Peter Wivel i Tyskland tradition for, at lange koalitionsforhandlinger går forud for regeringsdannelsen og de detaljerede regeringsgrundlag bliver lagt offentligt frem.
Ved forrige forbundsdagsvalg i 2013 varede det 86 dage, før en ny regering var på plads. Siden forbundsdagsvalget den 18. september i år er der foreløbigt gået over to måneder, og det er usikkert, hvor længe nye forhandlinger vil vare. Den lange ventetid forstærker ifølge Peter Wivel en voksende usikkerhed i EU.
”Siden Brexit i juni 2016 har EU befundet sig i limbo: Vi har som udøbte sjæle i katolsk teologi svævet et usikkert sted mellem himmel og helvede”, skriver Peter Wivel og understreger, at en tysk mindretalsregering ville være for handlingslammet til at kunne lede EU.
”Europas fjender [venter ikke] tålmodigt, mens det tyske og dermed europæiske vankelmod strækkes ud i endnu mange kraftesløse og spildte år”, skriver Peter Wivel i Politiken.
Angela Merkel har selv afvist at danne en mindretalsregering. Tysklands forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier har nu inviteret alle partier på nær det højreradikale Alternative für Deutschland (AfD) til sonderinger med henblik på at igangsætte nye koalitionsforhandlinger, så et nyvalg kan undgås.
Peter Wivel er korrespondent for Politiken i Berlin. Læs hele klummen her.