Tilbage til nyhedsliste

Kulturmødeambassadører fortæller om juletraditioner på tv

19. december 2018

Hvordan er det lige, man fejrer jul, når man er opvokset med flere kulturer end den danske? Det svarede tre af Grænseforeningens Kulturmødeambassadører på, da de tirsdag var gæster i studiet i udsendelsen ”Jul på tværs af grænserne”, der blev vist på Sønderborg Lokal TV. 

Lea Thomsen fortalte, at hun er opvokset i det danske mindretal i Sydslesvig med en dansk mor og en tysk far. Når der blev danset om juletræet, blev ”Glade jul, dejlige jul”, der er baseret på ”Stille Nacht!”, sunget på både dansk og tysk.

”Oma, Opa og far har sunget på tysk og mor, min lillesøster og jeg har sunget på dansk. Jeg synes virkelig, det er en vildt hyggelig tradition, der skaber fællesskab”, sagde Lea Thomsen.

Patrick Rix Andersen, der stammer fra det tyske mindretal i Sønderjylland, fortalte, at der i hans hjem bliver fejret polsk jul med både tysk og dansk islæt, da hans mor kommer fra Polen. Juleaften deler familien eksempelvis en oblat efter polsk tradition. 

”Det er det samme, som man får til nadver i kirken. Det ligner et papir, som den hellige Maria er tegnet på. Og så knækker man et stykke af til hvert familiemedlem, og så går man rundt og knækker et stykke af sit stykke af til hvert familiemedlem og siger tak, fordi du er her, glædelig jul”, siger Patrick Rix Andersen, mens han viser en oblat på størrelse med et postkort og uddyber, at det handler om at hygge sig sammen og fejre julen som hjerternes fest.

Shabnam Azizi, der stammer fra Afghanistan, er den eneste af de tre, der ikke er vokset op med julen som en naturlig del af familiens traditioner.

”Jeg kender julen fra den danske kultur. Vi fejrer ikke jul i den afghanske kultur. […] Men mine forældre valgte at invitere julen ind i vores hjem. Og det er en god måde at sige det på, for så havde vi nogle af elementerne fra julen. F.eks. det med at pynte et juletræ og have det stående og få gaver på samme tidspunkt som de andre børn. Den her følelse af at være fælles om noget, det er julestemningen”, sagde Shabnam Azizi, og sluttede med at udtrykke sit juleønske for Kulturmødeambassadørernes dialogprojekt, med en opfordring:

”Hold fast i den nysgerrighed, vi har overfor hinanden”, sagde hun.

Grænseforeningens Kulturmødeambassadører er et korps af ca. 40 unge bindestregsdanskere, der er vokset op med flere kulturer og sprog, som går i dialog om identitet, nationalitet og medborgerskab på bl.a. uddannelsesinstitutioner.

Se udsendelsen ”Jul på tværs af grænserne” her.

Læs mere om Grænseforeningens Kulturmødeambassadører her.