"Lad os være fælles om fædrelandskærlighed"
Debatten om, hvem der er rigtig dansk, er hidsig og uforsonlig i denne tid. Samtidig er Danmark og hele den vestlige verden under pres af teknologiske landvindinger, globalisering, flygtningekrise, terror og højre- og venstreorienteret nationalisme.
I en sådan situation bliver det afgørende at finde en fælles platform, og den platform kan passende være fædrelandskærlighed.
Det siger historiker Henrik Jensen i et stort interview i det nyeste nummer af magasinet Grænsen i anledning af hans nye bog ”Derfra vores verden går – et essay om fædrelandskærlighed”.
”Jeg tror, de fleste danskere nærer en umiddelbar kærlighed til deres egne rødder. Men det nationale er kommet under pres. Moralsk og politisk. Vi taler om nationalisme, og vi mener ikke noget godt med det. Der er sket en politisering og monopolisering af det fælles gods, så når man tænker over, hvem man er som dansker, tænker man i næste øjeblik på, at man ikke ønsker at blive identificeret med bestemte, politiske holdninger ude på yderfløjene. Det er skidt”, siger Henrik Jensen, der mener, at de europæiske lande er inde i en naturlig opbremsning i forhold til EU og andre overnationale institutioner.
”Vi skal huske på, at vi i den vestlige verden aldrig har haft demokrati og velfærd uden for en national ramme. Derfor er det ikke mærkeligt, at den enkelte borger føler en naturlig inklination til at trække sig tilbage til det nationale, når verden forandrer sig så hastigt, som det er tilfældet i disse år”, siger han.
Læs det fulde interview med Henrik Jensen her