Lyksborg får tosprogede byskilte
Byskilte på både dansk og tysk er på vej i den sydslesvigske by Glücksburg, der på dansk hedder Lyksborg, skriver Flensborg Avis. Dermed bliver Lyksborg den anden sydslesvigske by efter Flensborg, der får byskilte på både dansk og tysk. Den sønderjyske by Haderslev måtte droppe tosprogede byskilte sidste forår.
Det er Lyksborgs social- og kulturudvalg, der på et møde mandag stadfæstede beslutningen om tosprogede byskilte. Forslaget var oprindeligt stillet af Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) sidste sommer, men er blevet forsinket af økonomiske årsager. Nu er finansieringen kommet på plads med hjæp fra Oberst H. Parkovs Mindefond, der betaler 5500 kroner til nye labels med det danske bynavn, der kan påsættes de nuværende byskilte.
Samtidig blev det besluttet, at forslaget skulle forsynes med følgende sætning:
”I forbindelse med beslutningen udtrykker byrådet i Lyksborg håbet om, at også byskiltene i den sydlige del af Danmark, hvor der bor medlemmer af det tyske mindretal, vil blive forsynet med tyske bynavne”.
Også dette forslag havde opbakning blandt social- og kulturudvalgets medlemmer.
”Det vigtigste for os er, at alle i byen støtter tanken om to-sprogede byskilte”, siger Hanne Bewernick, SSW i Glücksburg, til Flensborg Avis. Beslutningen skal endeligt godkendes på næste byrådsmøde, men det forventes at blive en formssag, skriver avisen.
Tosprogede byskilte i grænselandet vækker debat, især på den danske side af grænsen. Da Haderslevs borgmester Hans Peter Geil (V) i april 2015 satte et tosproget byskilt op på eget initiativ blev det efter få dage revet ned af ukendte gerningsmænd.
Siden har formanden for det tyske mindretal i Danmark, Hinrich Jürgensen, koblet de tosprogede skilte sammen med den aktuelle politiske situation med grænsekontrol. Han har tidligere udtalt, at tosprogede byskilte kunne bruges som et positivt signal om åbenhed og tolerance i grænselandet.
Trafikminister Hans Christian Schmidt (V) har tidligere meddelt, at Transport- og Bygningsministeriet vil undersøge, hvordan det kan lovliggøres at sætte tosprogede byskilte op i Sønderjylland. I dag skal den enkelte kommune søge dispensation hos Vejdirektoratet.