”Man er dansker, når man har dansk statsborgerskab”
En ny meningsmåling, som Jyllands-Posten har foretaget, viser, at mere end hver tredje dansker mener, at man er dansker, når man har dansk statsborgerskab. Dette gælder også i Dybbøl, som Jyllands-Posten har besøgt for at få lokale borgere dér til at give deres bud på, hvornår man er dansk.
”Når man har dansk statsborgerskab, er man dansker”, fastslår eksempelvis Jørgen Otzen, der er gravermedhjælper ved Dybbøl Kirke til Jyllands-Posten.
På spørgsmålet: ”Hvornår mener du, at man er dansker?” svarer 34,2 procent af befolkningen, ”når man har dansk statsborgerskab”. 31,5 procent svarer, at man er dansker, når man føler sig dansk. 12,7 procent mener, at man skal være født i Danmark, 5,5 procent at man skal tale dansk, og 2 procent, at man skal markere de kristne højtider for at være dansker.
Netop de kristne højtider blev inddraget i danskhedsdiskussionen for en måned siden af Dansk Folkeparti.
”Hvis man kommer her til landet som indvandrer, skal man i hvert fald tilegne sig viden om kristendommen og deltage i de kristne højtider”, sagde udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) dengang til Jyllands-Posten.
Hertil siger gravermedhjælper Jørgen Otzen, Dybbøl Kirke:
”Så tror jeg, at vi skulle starte med nogle af dem, der er født og opvokset i Danmark – de burde måske komme lidt mere i kirke. Vi har vores trofaste, som kommer, og så er der altid velbesøgt ved konfirmationer og jul, men ellers kniber det sommetider lidt. Det er så nemt at sige en hel masse, men man skal huske at gøre nogle ting selv”, siger han.
Martin Henriksen siger til Jyllands-Posten, at han nok skulle have sagt ”danske højtider” i stedet for ”kristne højtider” i sin tid. Heller ikke Dansk Folkepartis vælgere bakker nemlig op om synspunktet.
”DF-vælgere er vel som folk er flest. Mange stejler, når man siger ordet kristendom – eksempelvis kristne højtider – mens folk tager det mere afslappet, hvis man siger danske højtider (…) Men hvis ikke vi bliver bedre til at stå fast på, at den kristne kulturarv er en del af mange danskere tilværelse og dermed også en del af Danmark, opstår der et tomrum, og det tomrum risikerer at blive udfyldt af andre, - eksempelvis af islam”, siger Martin Henriksen til Jyllands-Posten.
Meningsmålinegn er foretaget af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten.