Mindretal blev udelukket fra politisk debat
Sammenslutningen af de europæiske mindretals politiske partier, EFA, som har en spidskandidat fra det danske mindretal, blev udelukket fra en debat forud for valget til Europa-Parlamentet. EFA kalder det dybt skuffende og mener, det underminerer den demokratiske debat.
Maylis Rossberg er 24 år og kandidat til præsidentposten i Europa-Kommission for sammenslutningen af mindretals- og regionale partier, European Free Alliance (EFA).
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Af Poul Struve Nielsen
Den europæiske radio- og tv-union European Broadcasting Union (EBU) er mest kendt som arrangør af sangkonkurrencen Eurovision. Men EBU, som Danmarks Radio er medlem af, har også afholdt The Eurovision Debate med kandidater til formandsposten for Europa-Kommissionen.
Eller rettere: Nogle af spidskandidaterne.
For til debatten var gruppen for de europæiske mindretalspartier, EFA, ikke inviteret med i panelet.
EFA (European Free Alliance) har sydslesvigske Maylis Rossberg som en af to spidskandidater. Hun er fra det danske og frisiske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), og er også formand for EFA’s ungdomsorganisation.
I en erklæring protesterer EFA over at være blevet valgt fra under overskriften ’Alle europæiske stemmer betyder noget’.
”EBU ville ikke tillade EFA at deltage i Eurovision-debatten, selvom EFA er et af de 10 officielt anerkendte europæiske politiske partier og deltager i en paneuropæisk kampagne til det europæiske valg, ledet af to spidskandidater, har den europæiske radio- og tv-union lukket døren for, at vi kan deltage i en af de vigtigste debatter af de europæiske valg”, skrev EFA i en erklæring.
”Vi ønsker at udtrykke vores dybeste skuffelse over og uenighed i denne beslutning. Det europæiske demokrati fortjener mere. Ved at lukke døren for vores deltagelse dæmper EBU ikke kun de mindre partiers stemmer, men underminerer også principperne om demokrati og inklusion”, står der i erklæringen.
Den 29. april var EFA med i Maastricht-debatten, repræsenteret ved Maylis Rossberg, som repræsenterede dem, der normalt ikke bliver lyttet til og kommer til orde.
”Det styrker europæisk demokrati, at alle kunne føle sig inkluderet i europæisk politik. Desværre var det ikke tilfældet i eurovision-debatten”, skriver EFA, som var overrasket over EBU’s beslutning, idet repræsentanter fra EFA tidligere havde været indkaldt til forberedende møder forud forn debatten.
Men siden blev det altså meddelt, at EFA ikke ville få nogen plads i panelet.
”Det er uacceptabelt, at kandidater nomineret af anerkendte europæiske politiske partier udelukkes fra en debat, der transmitteres til hele Europa, baseret på vilkårlige kriterier fastsat af eksterne enheder. EFA er fortsat engageret i at kæmpe for alle europæiske borgeres rettigheder og repræsentation”, skriver EFA, forgæves indtrængende har opfordret EBU til at ændre sin beslutning og sikre, at eurovision-debatten forbliver en platform for åben og meningsfuld dialog.”
Flere nyheder: