Tilbage til nyhedsliste

Mindretallet indtog Mors

1. september 2023

Der var stor interesse for Kulturmødet Mors og for mindretallets repræsentanter, som holdt til ved bogbussen fra Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. 

Det danske mindretal var repræsenteret ved Dansk Centralbibliotek til Kulturmødet Mors. Det tiltrak flere mennesker.

Det danske mindretal var repræsenteret ved Dansk Centralbibliotek til Kulturmødet Mors. Det tiltrak flere mennesker.

Foto: Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Kulturmødet Mors bød på en kæmpe blomsterbuket af spændende tilbud, som afspejlede det farverige kulturelle landskab i Danmark. Der var masser af workshops, foredrag, debatrunder og koncerter, som forvandlede midtbyen i Limfjordsøens største by, Nykøbing, til ét stort festival-areal fra torsdag til søndag i sidste uge. 

Indtrykkene fik Axel Johnsen, direktør for Museum Sønderjylland, til begejstret at skrive på det sociale medie LinkedIn: 

”Wauw, sikke et koncentrat af sjove indfald, spændende krydsninger, debatter og talks. Og alt på et tårnhøjt niveau. Rigtig meget at arbejde videre med”. 

Sydslesvig var i den grad også repræsenteret. Noget af det første, man mødte, når man indtog festivalarealet, var en af de to nye bogbusser fra Sydslesvig. Her havde interesserede mulighed for at møde fire medarbejdere fra Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, som stod klar til at fortælle om det danske mindretal og om bibliotekets rullende filial og kulturhus, som vakte stor interesse hos de forbipasserende. 

Derudover var der hver dag to til tre arrangementer på bogbussens lille, indbyggede scene. Alle dage begyndte med, at bibliotekar Mette Laustsen fortalte fablen ’Midtimellem’ med hånddukker, som handlede om det at turde finde sin egen plads i verden, selvom man er lille. Flere børnehaveklasser blev hængende og lyttede til den lidt anderledes historie om det danske mindretal. 

De voksne kunne glæde sig over flere spændende debatindlæg. Forfatter Annegret Friedrichsen fortalte om sin bog "Astrids somre" og vakte ferieminder hos de tilstedeværende, nu voksne ferie- og værtsbørn. Mirco Reimer-Elster, som er Tysklands-analytiker for TV2, vært på Radio4s ugentlige Tysklands-program ’Genau’ og ikke mindst opvokset i Sydslesvig, var på programmet. Han talte en lille time om forholdet mellem danskere og tyskere, mindretallet og hvordan det er at leve og arbejde i Danmark som sydslesviger. 

Der var også en samtale mellem generationer, hvor bibliotekar Karl Fischer og kommunikationsmedarbejder Nikolai Lengefeldt, som repræsenterer hver deres generation i mindretallet, diskutere børn, der taler tysk med dansk ordstilling, om det at få styr på tyske og danske identitetsbrøkdele og i det hele taget, hvordan tingene hænger sammen i Sydslesvig. Ordstyrer og interviewer var historiker Rejhan Bosniak, som bidrog med iagttagelser fra sit forskningsarbejde på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig om aktuelle mindretalsemner. 

Nikolai Lengefeldt var også med på Folkemødet Bornholm i Allinge i juni sammen med Grænseforeningen og det danske mindretals øvrige organisationer. 

"Mit indtryk er, at det er nemmere at komme i kontakt med publikum på Kulturmødet Mors, end det er på Folkemødet på Bornholm. Besøgstallet til arrangementerne har også været forbavsende godt. Og så er det selvfølgelig noget nemmere at komme til Mors, end det er at komme til Bornholm - især med bogbussen," siger han. 

På Folkemødet var der også et musikalsk indslag i Sydslesvigteltet ved Malm, som gav en koncert med sange fra albummet ’Menneske igen’, som bygger på brevene fra den sønderjyske soldat Kresten Andresen, som i tysk uniform deltog på vestfronten i Første Verdenskrig og aldrig vendte hjem.  

I august var den sydslesvigske sangerinde Jule Sösemann rejst fra grænselandet til Mors, hvor hun underholdt en stor flok tilhørere med en meget stemningsfuld koncert torsdag aften.