Mindretalsparti kritiserer vildsvinehegn
Mindretalspartiet Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) stillede sig på sit landsmøde, der lørdag blev afholdt i Harreslev ved Flensborg, kritisk over for det vildsvinehegn, som et flertal i Folketinget har vedtaget at opføre ved den dansk-tyske grænse i 2019. Højredrejningen i Tyskland var også på dagsordenen på landsmødet.
De 101 delegerede på SSWs landsmøde vedtog en resolution, der skal samle den slesvig-holstenske landdag og regering om at opfordre den tyske forbundsregering til at tage afstand fra vildsvinehegnet.
”Selv danske eksperter sætter spørgsmålstegn ved fornuften i projektet. Vores region bliver skændet med sådan et hegn og vores ellers fredelige samliv. Når man ser sådan en barriere, tænker man næppe på et fredeligt Europa”, sagde forslagsstiller Bodo Neumann fra amtsforbundet Slesvig-Flensborg, der stod bag resolutionsforslaget, ifølge Flensborg Avis.
Den danske generalkonsul i Flensborg, Kim Andersen, forklarede den danske position under landsmødet.
”Når et bredt flertal i Danmark har besluttet at opføre et vildsvinehegn ikke mange hundrede meter herfra om kort tid, så er det jo ud fra en faglig betragtning og på baggrund af faglige indstillinger”, sagde Kim Andersen ifølge Flensborg Avis.
På landsmødet blev der bl.a. også vedtaget en resolution mod fremmedhad, der har som formål at bekæmpe nynazisme og andre antidemokratiske strømninger i samfundet. Resolutionsforslaget udspringer af højrefløjsdemonstrationer siden august i den østtyske by Chemnitz, der er udløst af et drab på en ung mand, hvor de formodede gerningsmænd har indvandrerbaggrund.
”De sørgelige begivenheder i Chemnitz eller andre steder retfærdiggør på ingen måde et generelt had eller vold mod flygtninge, mod muslimer eller mod jøder”, sagde gruppeformand for SSW i landdagen, Lars Harms, som begrundelse for resolution, der blev enstemmigt vedtaget.
Desuden var landsmødet enig om, at SSW skal kæmpe for at bevare de såkaldte INTERREG-midler til Flensborg, som er kommet i spil efter EU-Kommissionen vil ændre reglerne. INTERREG-midlerne gives til dansk-tyske samarbejdsprojekter. Og SSW vil arbejde mod en deponering af lavt radioaktivt affald i den grænsenære Harreslev Kommune, som også Aabenraa Kommune er bekymret for.